Co znamenají prací symboly na vašem oblečení?

Co znamenají prací symboly na vašem oblečení?
Fotografie: unsplash.com
  • Na štítcích najdete potřebné instrukce k tomu, jak textilie vyčistit
  • Na oblečení se nejčastěji setkáte se symboly praní, sušení, žehlení a bělení
  • Každý symbol má ještě další doprovodné znaky, které upřesňují praní a čištění

Praní patří mezi běžné domácí práce. Pokud máte doma i sušičku, pravděpodobně do ní dáváte jen některé prádlo, které se sušením nepoškodí. Když si koupíte nový kus oblečení, najdete na štítku vždy materiál, ze kterého je oblečení vyrobeno a také prací symboly, které vám mají pomoci určit to, jak jej máte prát, čistit a žehlit. Některé symboly jsou jasné, jiné ale nelze ani odhadnout. Jaké symboly tedy značí praní v pračce, chemické čištění, ruční praní či možnost sušení?

Praní v pračce

Tento symbol uvidíte asi nejčastěji – vana s vodou, doplněná případně číslem, které symbolizuje na kolik stupňů je možné prádlo prát. Můžete se tak setkat se symbolem 20 až 95 stupňů Celsia. Pokud je pod vanou čárka, značí to šetrné praní, pokud dvě, tak je potřeba prát na velmi šetrný program.

Symbol ruky ve vaně udává, že do pračky prádlo nepatří a je potřeba jej prát ručně, a to maximálně na 40 °C. Poslední možností je přeškrtnutá vana, to vás upozorňuje na to, že se textil nesmí práv vůbec. Na řadu pak přichází chemické čištění.

Štítek na oblečení

Chemické čištění

Tento způsob čištění je značen kroužkem, případně s doprovodnými znaky uvnitř, které čištění upřesňují. Pokud je kolečko prázdné, je možné oděv, potahy, závěsy a další, čistit obvyklými chemickými postupy. Křížkem přeškrtnuté kolečko znamená výrobek chemicky nečistit. Kolečko může být doplněno ještě čárkami, a to na různých stranách. V tomto případě je nejjednodušší navštívit čistírnu, kde zaměstnanci znají doprovodné znaky, které znamenají například čištění bez páry, nebo při nižší teplotě.

Žehlení a sušení

V případě, že oblečení žehlíte, je potřeba zkontrolovat, zda to materiál umožňuje. Symbolem pro žehlení je žehlička – v tomto případě tedy nemusíte dlouze přemýšlet, co obrázek znamená. Pokud je přeškrtnutá křížkem, výrobek nežehlete. Pro určení maximální teploty jsou pak v žehličce uvedeny tečky. Jedna znamená maximální teplotu 110 °C, dvě 150 °C a tři 200 °C.

Jestliže vlastníte sušičku na prádlo, víte, že ne všechny materiály do ní můžete vložit. Sušení v sušičce značí symbol čtverce s kruhem uvnitř. Pokud je přeškrtnutý, do sušičky výrobek nepatří. Tečka uprostřed kruhu znamená, že je možné sušení při nižší teplotě a dvě tečky znamenají, že můžete sušit na klasický program.

Bělení

Ačkoliv bělení není něco, co bychom běžně doma prováděli, patří mezi základní značky na prádle. Tento symbol je znázorněn trojúhelníkem. Pokud je přeškrtnutý, bělit výrobek je zakázáno. Tento znak můžete vidět i s dvěma čárkami uvnitř, což znamená, že je možné textil bělit, ale bez chloru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze