Na co si dávat pozor při bělení zubů a jak si nezničit zubní sklovinu?

Reportáž
Na co si dávat pozor při bělení zubů a jak si nezničit zubní sklovinu?
Fotografie: unsplash.com
  • Bělení zubů provádějte pouze s ověřenými přípravky po poradě s lékařem
  • Zubař nabízí ordinační a domácí bělení, přičemž domácí je o něco šetrnější a déle vydrží
  • Aby byly zuby co nejdéle bílé, je potřeba se vyhýbat určitým potravinám a dodržovat ústní hygienu

Bělení zubů je dnes již naprosto běžná věc. Každý chce mít krásný chrup, a pokud nejsme finančně omezeni, není problém toho docílit. Vždy je však potřeba dávat pozor na to, jaký přípravek si kupujete a zda je určen pro místní trh – tedy zda má veškeré zdravotní náležitosti, které musí splňovat. Jaké bělení je nejlepší a jak naopak můžeme svým zubům nejvíce uškodit, jsme se zeptali zubní instrumentářky Lucie Horváthové.

Ordinační a domácí bělení

Tato dvě základní bělení vám váš zubař nabídne. Pokud jde o ordinační bělení, většinou je dnes již provádí dentální hygienici. Ordinační bělení probíhá během jednoho sezení a je o něco invazivnější, než to domácí. Rozdíl před a po vidíte okamžitě, ale oproti domácímu bělení vydrží efekt kratší dobu a je potřeba jej tedy pravidelně opakovat. Cenově se pohybuje v rámci několika tisícikorun, koncovou cenu si ale určuje lékař.

Při domácím bělení vám zubař udělá takzvané dlahy – vytvoří otisk zubů přesně na míru. Domů poté dostanete bělící gel, který si aplikujete na dlahy a ty nasazujete přes noc. „Existují různé koncentrace gelů. Čím je procento menší, tím déle je potřeba mít dlahy nasazené. Zubař vám vždy řekne, na kolik hodin denně je máte nasadit a také celkovou délku bělení. Ta se ve většině případů pohybuje okolo jednoho týdne,“ uvedla pro server fZone.cz Lucie Horváthová, instrumentářka zubní kliniky v Brně.

Tento způsob bělení je k zubům šetrnější, vyjde o něco levněji než ordinační bělení a vydrží i delší dobu. Přesnou cenu je však opět potřeba zjistit u vašeho zubaře. Při bělení je potřeba dodržovat určitou dietu, aby byl výsledek co nejlepší. „Je potřeba se vyhýbat potravinám, které zabarvují, jako jsou červená řepa, černý čaj, červené víno, káva a podobně. Kuřáci by po dobu bělení měli cigarety vynechat,“ uvedla Lucie Horváthová. Během bělení také může nastat větší citlivost u zubů a podrážděnost dásní. Pokud se s tímto setkáte, stačí na den či dva bělení odložit a pak pokračovat v předepsaném plánu.

Co barví a naleptává sklovinu?

Jak už bylo řečeno, zubní sklovinu zabarvují různé potraviny, nápoje a cigarety. Kromě již zmíněných je potřeba dávat pozor na bublinkové nápoje, zejména kolových příchutí, ale i dalších, které jsou kyselé, jelikož naleptávají sklovinu. Pozor si také dávejte u koření kari, jelikož může způsobit významnou pigmetnaci.

Voda s citrónem

Pokud pijete vodu s citronem, nedělejte to pravidelně, jelikož si poškozujete sklovinu. Pokud požíváte chlorhexidin na dezinfekci ústní dutiny, neužívejte ho déle, než je doporučeno. V opačném případě vám totiž může způsobit skvrny na zubech. „Nejjednodušší prevencí proti zabarvení či poškození skloviny je jednoznačně pečlivé čištění zubů a pravidelná návštěva dentální hygieny, kde jsou případné pigmentové skvrny odstraněny,“ dodává Lucie Horváthová.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze