Coca-Cola Company

Tajemství nejúspěšnějších společností
Coca-Cola Company
Fotografie: Unsplash
  • Coca-Cola se po deseti letech od vzniku prodávala v celých Spojených státech
  • Světoznámý nápoj se stal symbolem amerických Vánoc
  • Nyní má společnost přes 700 tisíc zaměstnanců

V dnešním díle se společně podíváme na největšího výrobce nápojů na světě. I přestože Coca‑Cola Company je známá především pro svou ikonickou Coca‑Colu, nabízí přes 500 značek perlivých i neperlivých nápojů ve více než 200 zemích. Mezi její značky patří Fanta i Sprite a společně se stáčecími společnostmi zaměstnává více než 700 tisíc lidí. Pokud vás zajímá, jak se tato firma dostala na vrchol, čtěte dál.

Coca-Cola

Od medicíny až po nejznámější nápoj všech dob

První sklenici speciálního sirupu proti bolesti hlavy, podrážděnému žaludku a nervovému vyčerpání prodal americký lékárník John Pemberton 8. května 1886. Příběh světoznámého nápoje tedy začal v atlantské lékárně, ale na odbyt novinka moc nešla. V prvním roce Pemberton prodal jen devět sirupů denně. Nápoj pojmenoval lékárníkův společník Frank Robinson, který věřil, že dvě „C“ budou na plakátech dobře vypadat. Coca-Cola ale svůj název získala i díky lístkům koky a kofeinu z ořechů kola. Na těchto ingrediencích totiž Pemberton postavil základ sirupu.

Tenkrát neměl lékárník ani tušení, že se z medicínského nápoje stane jeden z nejslavnějších nápojů všech dob. Slávy a úspěchu svého vynálezu se ale bohužel nedožil. Těsně před svou smrtí, v roce 1888, prodal podíly svého podniku podnikateli Asovi Candlerovi, který o čtyři roky později založil firmu Coca-Cola Company. V roce 1893 si Candler zaregistroval i ochrannou známku, kterou propagoval například na hodinkách.

Lékárna, ve které byl sirup Coca-Cola prodáván
Lékárna, ve které byl sirup Coca-Cola prodáván

V roce 1895 společnost otevřela první výrobnu mimo Atlantu a téhož roku byla Coca-Cola konzumována již v celých Spojených státech. O čtyři roky později firma podepsala první dohodu s nezávislou stáčírnou, která z nakoupeného sirupu vyráběla a distribuovala nápoj Coca-Cola. Tak se Coca-Cola Company stala jednou z prvních firem na světě, které nekontrolovaly kompletní výrobu a distribuci svého produktu. Tyto činnosti byly svěřeny do rukou franšízantů.

Coca-Cola Company nejvíce rozkvetla v období druhé světové války, a to díky Robertu Woodruffovi, jenž řídil společnost od roku 1923. Počátkem 20. let začala firma prodávat kartony se šesti lahvemi, aby se zákazníkům nápoj lépe nosil domů, a v roce 1926 se firma rozšířila do celého světa. Tomu samozřejmě pomohli i američtí vojáci, kvůli kterým bylo vybudováno několik desítek nových výroben v zahraničí. V nacistickém Německu se firma potýkala s nedostatkem surovin. Problém byl ale vyřešen novým nápojem Fanta. Dalším důležitým milníkem bylo představení prvního automatu na Coca-Colu, který dokázal zalít sirup perlivou vodou.

V roce 1961 byla uvedena na trh citrónová limonáda Sprite a o dvacet let později následoval nealkoholický nápoj bez cukru a kalorií – Coca-Cola Light. Cola Zero se na trhu objevila v roce 2005.

Coca-Cola a Santa Claus

Většina lidí se shodne na tom, jak Santa Claus vypadá. Veselý bělovousý muž v červeném oblečení s bílým lemováním. Tak tomu ale nebylo vždy. Tento obraz do povědomí lidí dostala až společnost Coca-Cola, když ve dvacátých letech rozjela první vánoční reklamu, v níž postava Santa Clause hrála hlavní roli.

Vánoční reklamní kampaň Coca-Coly z roku 1931
Vánoční reklamní kampaň Coca-Coly z roku 1931

Zpočátku měl Santa od Coca-Coly mnoho podob. V roce 1931 ale ilustrátor Haddon Sundblom namaloval postavu, která se stala tak populární, že ji společnost využívala dalších třicet let.

Značky, které spadají pod Coca-Cola Company

  • Coca-Cola
  • Coca-Cola Zero Sugar
  • Coca-Cola Energy
  • Fanta
  • Sprite
  • Natura
  • Kinley
  • FuzeTea
  • Cappy
  • AdeZ
  • Powerade Mountain Blast
  • Römerquelle
  • Glacéau Smartwater

John Pemberton, drogově závislý lékárník

Za vznikem Coca-Coly stála závislost na morfiu. John Pemberton si jím totiž ulevoval od bolesti po zranění v občanské válce. V roce 1865 tak vymyslel francouzské víno Coca, ze kterého se později stal nealkoholický drink Coca-Cola.

John Pemberton
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze