KFC

Tajemství nejúspěšnějších společností
KFC
Fotografie: Unsplash
  • První restaurace byla otevřena v roce 1930 společně s čerpací stanicí
  • Dnes má KFC více než 25 tisíc poboček
  • Recept na kuře se od roku 1939 nezměnil

V jednom z dílů tohoto seriálu jsme se společně podívali na oblíbený fastfoodový řetězec McDonald's. Dnes si řekneme něco o jeho konkurentovi KFC, který má momentálně otevřeno přes 25 tisíc restaurací a působí ve více než 145 zemích světa. Začátky firmy byly postaveny jen na výjimečném receptu na kuře, takže pokud vás zajímá, jak se tato společnost dostala na vrchol, tento článek je právě pro vás.


Jeden recept na kuře změnil vše

Možná jste už někde slyšeli příběh zakladatele KFC. První restauraci totiž založil Colonel Sanders v roce 1930 a při otevření měl po ruce jen svůj recept na výjimečné kuře, se kterým později dobyl svět. Tento recept Sanders poupravil až po devíti letech působení. V roce 1939 vytvořil jedinečnou směs 11 bylin a koření, která se věrně používá dodnes.

KFC

V roce 1952 byla otevřena první franšíza blízko Salt Lake City. Restaurace se zpočátku jmenovaly Kentucky Fried Chicken a ke zkrácení došlo až v roce 1955, což se pro značku KFC stalo jednoznačným historickým milníkem. V následujících pěti letech Colonel otevřel v Americe dalších 190 restaurací a v roce 1957 se v nabídce poprvé objevil ikonický kyblík plný kuřecích kousků, který si lidé s oblibou objednávají i dnes.

V roce 1960 se začaly otevírat restaurace i v Evropě. V té době mělo KFC přibližně 600 podniků. V roce 1971 se počet zvýšil na 3 500, čímž společnost pokořila další milník. První restaurace v České republice byla otevřena v Praze v roce 1994. KFC si tak můžeme dopřát téměř třicet let a počet českých poboček neustále roste. V roce 2018 byla otevřena už 80.

Objednej & Vyzvedni

Tato nová služba, která zákazníkům umožní objednat si všechny kousky z KFC menu prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu nebo počítače a vyzvednout si je ve zvolený čas ve vybrané restauraci, byla představena přibližně před 2 lety. Nákup se zjednodušuje i zrychluje a pokud máte zrovna štěstí, můžete se dočkat speciálních kupónů a nabídek, díky kterým ušetříte.

Colonel Sanders, zakladatel KFC a muž v ikonickém bílém obleku

Vášeň pro vaření si Colonel začal pěstovat už v útlém věku, protože od 6 let pomáhal v kuchyni. Během následujících 30 let ale vystřídal mnoho profesí a pracoval jako hasič, kapitán parníku, pojišťovák nebo dokonce i farmář. Svou první restauraci si otevřel společně s čerpací stanicí a své vynikající kuře prodával cestovatelům. V průběhu let se mu povedla zkrátit doba přípravy na neuvěřitelných 5 minut.

Colonel Sanders
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze