Start Crew-3 s vylepšenou lodí Endurance odstartoval

4× aktualizováno
Start Crew-3 s vylepšenou lodí Endurance odstartoval
Fotografie: NASA
  • Mise dopraví na ISS čtyřčlennou posádku
  • Na raketě Falcon 9 poletí vylepšená loď Crew Dragon nazvaná Endurance
  • Astronauté stráví ve vesmíru půl roku

Aktualizováno 11. 11. 2021

Vesmírná loď Crew-3 s raketou Falcon 9 po několika odkladech odstartovala a zamířila k mezinárodní vesmírné stanici. Oznámila to NASA v tiskové zprávě. Ke startu došlo ve 3 hodiny a 3 minuty středoevropského času.

Crew-3

Loď bude k ISS naváděna automaticky řízenými manévry a k zadokování by mělo dojít zítra, asi hodinu po půlnoci. Astronauté stráví ve vesmíru následujícího půl roku, během něhož se budou věnovat vědeckým experimentům.

 

Aktualizováno 8. 11. 2021

Ani nedělní plánovaný start posádky Crew-3 se neuskutečnil podle plánu. Padl tak původní záměr, že by se posádky Crew-3 a Crew-2 pozdravily na Mezinárodní vesmírné stanici. Teď chce naopak NASA počkat, než Crew-2 bezpečně dosedne na Zem. Posunutý termín startu zní středa, 10. října 9:03 PM EDT, což je u nás čtvrtek ve tři hodiny ráno.


Aktualizováno 2. 11. 2021

NASA informuje, že se neuskuteční ani start plánovaný 3. listopadu. Důvodem je vedle počasí i menší zdravotní problém, který postihl jednoho člena posádky. Podle agentury nejde o nic vážného a problém nesouvisí s koronavirem. Astronauté zůstávají i nadále v karanténě v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě, kde se připravují na misi. Další okno pro start se otevírá 6. listopadu ve 23:36 EDT, což znamená 4:36 středoevropského času v neděli 7. listopadu.

Aktualizováno 31. 10. 2021

Po zpoždění byl nakonec nedělní start zrušen, a to kvůli nepříznivému počasí. Nový termín je 3. listopadu, opět brzy ráno. Na ten den slibuje předpověď 80% pravděpodobnost vhodného počasí.


Původní informace z 29. 10. 2021

Na konec října je naplánovaný start mise Mise Crew-3, který na ISS doveze novou posádku pomocí rakety Falcon 9. Bude přitom využit nový model lodi Crew Dragon, který dostal název Endurance. Dostal celou řadu vylepšení na základně předchozích misí, asi nejdůležitější z nich je vylepšená ochrana proti poškození odlétávajícími troskami. Ty měly u mise Crew-1 mírně poškodit padák, na jeho funkčnosti se to naštěstí nepodepsalo.

Posádku tvoří Američané Thomas Marshburn, Raja Chari a Kayla Barron. Přidá se k nim také Němec Matthias Maurer. Posádka stráví na ISS přibližně půl roku. Podle původních plánů měl tuto posádku do vesmíru dopravit konkurenční Boeing, ale jeho testování nabralo zpoždění.

Přímý přenos můžete sledovat ve videu výše. Začíná v neděli 31. října ve 3 hodiny ráno.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze