Čtyřčlenná posádka Crew-5 odletí dnes na Mezinárodní vesmírnou stanici

Čtyřčlenná posádka Crew-5 odletí dnes na Mezinárodní vesmírnou stanici
Fotografie: NASA
  • Posádka by měla odletět dnes v 18:00 SELČ
  • K ISS by měla dorazit zítra ve večerních hodinách
  • Na vesmírné stanici zůstane Crew-5 asi pět měsíců

Mise Crew–5 byla několikrát odložena kvůli testování a přípravě mise Artemis I a naposledy kvůli hurikánu Ian. Posádka je již připravena v Kennedyho vesmírném centru na Floridě a čeká na odlet. Poslední zprávy ukazují na to, že se odlétne dnes v 18:00 SELČ. Pokud by start cokoliv oddálilo, další možné datum je 6. října.

Crew–5 vyšle v kapsli Dragon Endurance na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) čtyři astronauty – Nicole Mann (velitelka mise) a Josh Cassadu z NASA, Koichi Wakatu z japonské kosmické agentury (JAXA) a Annu Kikinu z Roskosmosu. Na ISS by měla posádka zůstat přibližně pět měsíců. Kikina bude první Ruskou, která poletí se SpaceX. Stalo se tak na základě dohody o výměně sedadel mezi Roskosmosem a NASA.


Týmy NASA a SpaceX provedly již kontrolu rakety Falcon 9 i kapsle Dragon a podle nich je na start vše připraveno. Při předchozím testu vykazoval podle space.com jeden z motorů u rakety Falcon 9 abnormalitu a také byl objeven únik u přenosného hasicího přístroje v kapsli Dragon. Tým však uvedl, že veškeré problémy před startem vyřeší.

NASA začne vysílat online od 14:30 SELČ. Start je naplánovaný na 18:00 SELČ a agentura bude později vysílat i dokování a přivítání posádky na ISS, což by mělo proběhnout ve středu ve večerních hodinách. Po předání velení se aktuální posádka Crew–4 vrátí zpět na Zem. Na ISS pobývají od 27. dubna a návrat NASA očekává na konci tohoto měsíce.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze