Astronaut pořídil na ISS fotku New Yorku během útoků 11. září

Astronaut pořídil na ISS fotku New Yorku během útoků 11. září
Fotografie: NASA
  • Na ISS v tu dobu pobýval pouze jeden Američan
  • Jako hold obětem s sebou astronauti na ISS vezli přes 6 000 vlajek
  • Část ze zřícených věží byla připevněna na rover, který je nyní na Marsu

11. září 2001 – zprávy o teroristických útocích ochromily celý svět. Pro Spojené státy znamenaly národní tragédii, která si vyžádala téměř 3 000 obětí. „Každý rok se zastavíme a zavzpomínáme,“ uvedla NASA. Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) v tu dobu fungovala zatím jen krátce a ve chvíli, kdy letadla narazila do budov, se na ní nacházel pouze jeden Američan – Frank Culbertson. Jednalo se o velitele Expedice 3 a jakmile se o útocích dozvěděl, začal vše dokumentovat.

Svět se dnes změnil. To, co říkám nebo dělám, je velmi malé ve srovnání s tím, co se dnes stalo naší zemi, když byla napadena. Je hrozné vidět kouř, který se valí z ran vaší země z tak fantastického úhlu pohledu,“ uvedl Culbertson následující den v dopise, který uveřejnil. V prosinci téhož roku NASA vyslala k ISS raketoplán Endeavour a na počest obětí s sebou astronauti vezli přes 6 000 vlajek, které byly později předány příbuzným obětem. „NASA chtěla vymyslet patřičnou poctu lidem, kteří přišli o život při tragických událostech z 11. září,“ řekl tehdejší administrátor NASA Dan Goldin.


Část ze zničených věží Světového obchodního centra se dostala až na Mars. V roce 2001 zaměstnanci Honeybee Robotics pracovali na vědeckých přístrojích pro rover Opportunity. Hliníková manžeta, která sloužila jako stínění kabelu na každém z nástrojů pro obrušování hornin na Marsu, byla vyrobena z hliníku získaného ze zničených budov Světového obchodního centra a je na nich připevněna americká vlajka. Mise Opportunity byla ukončena v roce 2018, kdy rover po prachové bouři přestal odpovídat. Památka obětem útoku ale zůstane na Marsu nejspíše po miliony let.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze