Čtyřdenní pracovní týden snižuje stres a zvyšuje fyzické i duševní zdraví

Čtyřdenní pracovní týden snižuje stres a zvyšuje fyzické i duševní zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Výzkumu se zúčastnilo 61 firem ze Spojeného království
  • Snížil se počet pracovních neschopností i výpovědí
  • Produktivita byla na stejné úrovni jako při klasickém plném úvazku a firmám tržby neklesly

V minulém roce se 61 společností ve Spojeném království zavázalo k tomu, že po dobu šesti měsíců sníží pracovní dobu zaměstnancům o 20 % – tedy o jeden den, a to bez snížení příjmu. Jak se ukázalo, naprostá většina společností měla stejnou produktivitu, jako kdyby zaměstnanci pracovali na plný úvazek.

Výsledky ukázaly, že čtyřdenní pracovní týden výrazně snížil míru stresu i nemocnosti. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku bylo o 65 % méně dnů pracovní neschopnosti a o 57 % poklesl počet zaměstnanců, kteří dali výpověď. Tržby se naopak vůbec nesnížily, podle eurekalert.org se naopak nepatrně zvýšily, a to o 1,4 %. Po zjištění těchto zkušeností se 56 firem ze 61 zúčastněných rozhodlo, že ve čtyřdenním pracovním týdnu budou pokračovat, 18 firem uvedlo, že změnu provedly natrvalo.

Do tohoto výzkumu byly zapojené firmy z různých odvětví – od online obchodníků přes poskytovatele finančních služeb až po IT, marketing či zdravotnictví. Výzkumný tým poté sledoval zaměstnance, aby mohl zjistit účinky jednoho volného dne navíc. Všichni pracovníci uvedli, že se jejich míra stresu snížila a naopak fyzické a duševní zdraví se zlepšilo. Kromě toho také uváděli, že je snazší spojit pracovní život s rodinou či se společenským životem.


Snížení pracovních dnů také přineslo zvýšení produktivity zaměstnanců. „Mnoho zaměstnanců se samo snažilo dosáhnout zvýšení efektivity. Dlouhé meetingy s příliš velkým počtem lidí byly zkráceny, případně úplně zrušeny. Zaměstnanci mnohem méně inklinovali k zabíjení času a aktivně vyhledávali technologie, které zlepšily jejich produktivitu,“ řekl sociolog Brendan Burchell, který vedl část výzkumu na University of Cambridge.

I v Česku jsou firmy se čtyřdenním pracovním týdnem

V České republice některé firmy testují, zda je čtyřdenní pracovní týden možný. V některých firmách se tato možnost testuje dlouhodobě, jiné to nabízí jako benefit několikrát do měsíce. Ačkoliv by se většině pracujících zkrácená pracovní doba zamlouvala, v některých oblastech to není možné. Některé firmy naopak nabízejí neomezenou dovolenou, kdy si pracovník může zažádat o neomezený počet dní dovolené při splnění svých pracovních povinností.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze