Dnes je Mezinárodní den leváků. Které každodenní věci jim nejsou přizpůsobeny?

Dnes je Mezinárodní den leváků. Které každodenní věci jim nejsou přizpůsobeny?
Fotografie: unsplash.com
  • 13. srpna slaví všichni leváci od roku 1992
  • Problémy zažívají už ve škole, kdy je vše přizpůsobeno pravákům
  • Nejčastější potíže mají se škrabkami, nůžkami, odměrkami, otvíráky a psaním perem

Dnes slaví všichni leváci. Od roku 1992 se jedná o každoroční událost, kdy se přibližuje vesměs pravoruké populaci, jaké mají leváci výhody a nevýhody. Mezinárodní den leváků zahájil klub leváků, který byl založen jen o dva roky dříve. Své členy má po celém světě a snaží se tak podpořit výrobu věcí, které musí leváci používat každodenně, ale jsou určené pro praváky. Pokud jste pravák, pravděpodobně by vás nikdy nenapadlo, co všechno není levákům určeno a s čím vším musí tak trochu bojovat.

Už od školy bývá problém

Dříve nebylo možné zakoupit prakticky cokoliv pro leváky, všichni se tak museli naučit pracovat s tím, co pro praváky bylo jednodušší. Vezměte si jen obyčejné nůžky – pravák vidí, kde se na papíře nachází čepel – levák ne, jelikož ji má z druhé strany. Navíc otvory pro vkládání prstů jsou taktéž uzpůsobeny pouze pro pravou ruku. A jak uvádí businessinsider.com, není to pohodlné.

Zkoušeli jste někdy psát levou? Nejeden levák odložil inkoustové pero, protože měl spodní část ruky od inkoustu poté, co s ní po napsaném textu přejel. A pokud sedí levák v lavici s pravákem, nemůže sedět na pravé straně, jelikož by si navzájem při psaní zavazeli a naráželi do sebe lokty.

škrabka

Kuchyňské náčiní a přístroje

Dnes už škrabka problém nebývá, ale dříve jste museli do obchodu a shánět škrabku pro leváky. Dnes mají většinou obě strany ostré, a tak se problém vyřešil. Pro pravou ruku jsou vytvářeny všechny měrky, které pokud budete držet v levé ruce, uvidíte rysky s nápisy obráceně. Podobně to bývá s nejrůznějšími mixéry a konvicemi – rukojeť je na pravé straně, a pokud přístroj chytnete do levé, otočíte si displej nebo nepůjde vložit do základny. A těžko si také otevřete plechovku otvírákem, jehož otáčení je umístěno na pravé straně.

Vybavení v kancelářích

Pokud jste levák a pracovali jste někdy v kanceláři, pak víte, o čem mluvíme. Je pravda, že většina z nás je jednoduše navyklá na myš v pravé ruce. Pokud by to ale dříve bylo možné, měli jsme se ji naučit držet v levé. A kdybychom měli zacházet až do úplných detailů – i klávesnice by měla být obráceně. Dnes se většina práce tvoří online, ale jestli jste zastáncem poznámek na papíře, pak určitě neuvidíte leváka s kroužkovaným blokem. Proč? Protože si nemůže skrze kroužky uprostřed bloku položit ruku tak, aby se mu dobře psalo.

V případě, že jste levák, pravděpodobně všechny výše uvedené potíže znáte. Když se na to ale podíváme plošně, jde o maličkosti, které většina leváků velmi brzy přestane vnímat a přizpůsobí se. Velmi časté tak je, že leváci jsou šikovnější na obě ruce, protože je k tomu donutily nejrůznější situace. Praváci naopak většinou levou ruku využívat příliš neumí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze