Nezapomínejte na své zdraví ani v práci

Nezapomínejte na své zdraví ani v práci
Fotografie: Emmanuel Ikwuegbu, unsplash.com
  • V loňském roce bylo v Česku diagnostikováno 7 439 nemocí z povolání u 6 996 osob
  • Na povinnosti, které jsou uloženy zaměstnavateli k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, dohlíží krajské hygienické stanice
  • Rizikovou práci v Česku vykonává 540 624 zaměstnanců
  • Počet hlášených nemocí z povolání se zvedl o 23 %

Statistiky Světové zdravotnické organizace uvádí, že celosvětově každý rok kvůli pracovnímu úrazu nebo nemoci z povolání umírá kolem 2,3 milionů osob, tedy 6 300 denně, a diagnostikuje se kolem 160 milionů nemocí z povolání. Jen v České republice bylo v roce 2022 diagnostikováno celkem 7 439 nemocí z povolání u 6 996 osob (5 551 žen a 1 445 mužů), z toho 7 383 bylo nemocí z povolání a 56 ohrožení nemocí z povolání. Dnešním světovým dnem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci si tak připomínáme nezbytnost ochrany zdraví.


Na povinnosti, které jsou uloženy zaměstnavateli k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, dohlíží krajské hygienické stanice (KHS). Zaměřují se přitom na pracovní činnosti a jejich vliv na zdraví zaměstnance. Cílem je zamezit vzniku poškození zdraví a nemocem souvisejícím s prací, které mohou vést k dočasnému i trvalému poškození zdraví nebo smrti zaměstnance. KHS a zaměstnavatelé pro ochranu zdraví při práci používají tzv. kategorizaci práce. V systému je evidováno celkem 2 663 563 zaměstnanců (z toho 1 116 468 žen). Rizikovou práci vykonává 540 624 zaměstnanců (z toho 172 520 žen). Jedná se o práce, kde je zvýšené riziko poškození zdraví, proto je nezbytné těmto zaměstnancům poskytovat zvýšenou ochranu či ochranné prostředky.

Jedním z nejčastějších prohřešků při výkonu je podle krajských hygienických stanic špatné nakládání s azbestem, zejména při odstraňování starých eternitových střech. Někteří zaměstnavatelé nevyhledávají pravidelně rizikové faktory pracovních podmínek, nesprávně nebo vůbec nevyhodnocují expozice zaměstnanců a následně pak chybně zařazují práce do kategorií.

Možným indikátorem, jak spolehlivě funguje ochrana zdraví při práci, jsou bezesporu nemoci z povolání. V roce 2022 byl v České republice ve srovnání s předchozím rokem zaznamenán nárůst celkového počtu hlášených nemocí z povolání o 23 % případů. Dominujícím onemocněním byl v tomto roce opět covid-19, proto nejvíce postižení byli zdravotníci a sociální pracovníci. Krajské hygienické stanice mj. evidují i poranění ostrými předměty. U každého poranění, které je evidováno, je kontrolován i přístup k ochraně zdraví při práci. V roce 2022 bylo evidováno celkem 2498 poranění zdravotníků ostrými předměty. Nejvíce ohroženou skupinou jsou zdravotní sestry (1413 záznamů poranění), pak lékaři a ošetřovatelé (487 poranění).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze