Čtyři vědci opustili po 378 dnech zařízení, ve kterém simulovali život na Marsu

Čtyři vědci opustili po 378 dnech zařízení, ve kterém simulovali život na Marsu
Fotografie: NASA
  • Do modulu Mars Dune Alpha vstoupili dobrovolníci 25. června 2023
  • Během pobytu prováděli vědecké práce, pěstovali zeleninu a simulovali výstupy do vesmíru
  • Biotop byl vytištěn na 3D tiskárně, jelikož tento druh staveb bude na Marsu nejvhodnější

Čtyři dobrovolníci NASA vstoupili 25. června 2023 do modulu Mars Dune Alpha, kde strávili více než rok v rámci mise CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog). Biotop, ve kterém čtveřice žila do 6. července, byl vytištěný 3D tiskárnou a měl rozlohu necelých 160 metrů čtverečních. Jejich úkolem bylo simulovat život na Marsu, a to včetně výstupů na jeho povrch. NASA tímto výzkumem chce zjistit, jaký vliv bude mít na lidské tělo i mysl pobyt na jiné planetě.

Dobrovolníci byli vystaveni situacím, které budou muset na Marsu astronauti každodenně překonávat. „Pro získání co nejpřesnějších dat během analogového vysílání bude analogová mise tak realistická, jak jen to bude možné, což může zahrnovat environmentální stresory, jako jsou omezení zdrojů, izolace, selhání zařízení a významné pracovní zatížení,uvedla NASA v popisu mise. Posádku tvořila Kelly Hastonová, Anca Selariuová, Ross Brockwell a Nathan Jones.

Podle NASA posádka uvnitř modulu po celou dobu simulovala operace mise na Mars, pěstovala několik druhů zeleniny pro vytvoření větších zásob potravin a prováděla údržbářské práce. 3D modul se skládá z ubikací pro posádku, kuchyně a prostor vyhrazených pro vědecké práce i osobní volno. Pro co největší autentičnost bylo také nastaveno komunikační zpoždění, které bude na Marsu okolo 30 minut. Výzkumníci tak na každou odpověď zvenčí museli čekat.


Vytištění biotopu za pomoci 3D tiskárny bylo jasnou volbou, jelikož dovoz jakéhokoliv materiálu a přístrojů na Mars bude velmi drahý. NASA proto musí přemýšlet nad co nejjednodušším převozem. Pokud by se musel stavební materiál vozit ze Země, vyžadovalo by to mnoho letů, které by byly finančně neuskutečnitelné. Čtveřice, která má svoji misi již za sebou, je první ze tří, která život na Marsu simulovala. Další mise se očekává na začátku příštího roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze