Vědci se domnívají, že rover Perseverance možná našel známky života na Marsu

Vědci se domnívají, že rover Perseverance možná našel známky života na Marsu
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS
  • Rover projíždí kráterem Jezero, kde kdysi protékala řeka
  • Na skále našel nepravidelné milimetrové skvrny, které jsou na Zemi spojovány s mikroby
  • Aby byl život na Marsu potvrzen, bude se muset vzorek prozkoumat na Zemi

Rover Perseverance na Marsu hledá už několik let důkazy o tom, zda se na jeho povrchu někdy vyskytoval mikrobiální život. NASA nyní přišla se zprávou, že rover našel načervenalou skálu, na které se nacházejí skvrny naznačující známky mikrobiálního života před miliardami let. K potvrzení této hypotézy ale bude potřeba dalšího výzkumu.

Perseverance provedl analýzu horniny a zjistil, že má vlastnosti odpovídající definici možného ukazatele minulého života. Skála přezdívaná „Cheyava Falls“ se nachází v kráteru Jezero, kde kdysi protékala voda. „Navrhli jsme trasu pro Perseverance, abychom zajistili, že půjde do oblastí s potenciálem zajímavých vědeckých vzorků. Tato cesta korytem řeky Neretvy Vallis se vyplatila, protože jsme našli něco, co jsme nikdy předtím neviděli, a co dá našim vědcům možnost studia,“ řekla přidružená administrátorka z ředitelství vědeckých misí Nicola Foxová.

Rover ve vzorcích, které odebírá na různých místech, objevil organické sloučeniny, které jsou považovány za stavební kameny života. Vědci ale prověřují, zda nemohou pocházet i z nebiologických procesů. „Na jedné straně máme první přesvědčivou detekci organického materiálu, výrazné barevné skvrny indikující chemické reakce, které by mikrobiální život mohl využít jako zdroj energie, a jasný důkaz, že voda – nezbytná pro život – kdysi procházela horninou. Na druhou stranu jsme nebyli schopni přesně určit, jak se skála vytvořila a do jaké míry mohly okolní skály zahřát vodopády Cheyava a přispět k těmto rysům,“ uvedl vědec projektu Perseverance Ken Farley z Caltechu.

Skála má rozměry 1 metr na 0,6 metru a nejdříve byla skenována přístrojem SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals). Po celé délce horniny jsou bílé žíly síranu vápenatého a mezi nimi jsou pruhy načervenalého materiálu, který je pro Mars typický. V těchto místech rover objevil desítky nepravidelných milimetrových skvrn, které se podobají leopardím skvrnám. Ty obsahují železo a fosfát. Na Zemi jsou tyto znaky spojovány se zkamenělými mikroby.

Aby mohla být existence života potvrzena, bude se muset vzorek dostat na Zemi a být znovu prozkoumán vědci, kteří musí vyvrátit veškeré jiné možnosti, jak mohly tyto skvrny vzniknout, a potvrdit tak důkaz o životě na Marsu před miliardami let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze