Hluboko pod povrchem Marsu možná existuje obrovský rezervoár vody

Hluboko pod povrchem Marsu možná existuje obrovský rezervoár vody
Fotografie: NASA
  • Voda je izolována v marsovské kůře 11,5 až 20 km pod povrchem
  • Vědci objev učinili s pomocí landeru InSight, který seismometrem studoval vnitřní část Marsu
  • Vody je takové množství, že by dosahovala hloubky 1 až 2 kilometrů po celém povrchu planety

Vědci za pomoci dat z modulu InSight, který zkoumal několik let nitro Marsu, objevili důkaz o tom, že se hluboko pod jeho povrchem nachází obrovské množství vody. Podle nově zveřejněné studie se voda izolovala v podpovrchu před více než třemi miliardami let, než došlo ke změně podnebí a na Marsu voda zmizela. Výzkum tedy naznačuje, že se část vypařila do vesmíru a část zůstala izolována v kůře Marsu v hloubce 11,5 až 20 km.

Rezervoár vody pod povrchem Marsu je podle vědců tak velký, že by pokryl celou planetu. Je tak možné, že se v této vodě nachází nebo nacházel mikrobiální život. „V těchto hloubkách je kůra dostatečně teplá na to, aby voda mohla existovat jako kapalina. V mělčích hloubkách by voda zmrzla na led,“ uvedl podle reuters.com hlavní autor studie Vashan Wright. Povrch Marsu je dnes studené a nehostinné místo, to ale před miliardami let neplatilo. Planeta se vyvíjela podobně jako ta naše, ale pak se vydala jiným směrem.

Počátky Marsu měly na svém povrchu kapalnou vodu v řekách, jezerech a možná i oceánech. Kůra na Marsu mohla být také plná vody od velmi rané doby jeho historie. Na Zemi podzemní voda infiltrovala z povrchu a očekáváme, že to bude podobné historii vody na Marsu. Muselo k tomu dojít v době, kdy byla svrchní kůra teplejší než dnes,“ uvedl spoluautor studie Michael Manga. Tento objev by tam mohl značně usnadnit osidlování Marsu, jelikož voda je důležitým zdrojem, který by se musel na planetu dovážet. Vrtání do takových hloubek však bude extrémně náročné.


Lander InSight přistál na Marsu v roce 2018 a za pomocí seismometru zkoumal vnitřní část Marsu. Dokázal měřit rychlost seismických vln podle hornin. Vědci tato data prozkoumali a zjistili, že naznačují rezervoár kapalné vody mezi vyvřelými horninami, které vznikly při tuhnutí magmatu v marťanské kůře.

Střední kůra, jejíž horniny jsou popraskané a naplněné kapalnou vodou, nejlépe vysvětluje jak seismická, tak gravitační data. Voda existuje v puklinách,“ řekl Wright. Podle odhadu vědců je vody v kůře tolik, že pokud by se všechna dostala na povrch Marsu, dosahovala by hloubky 1 až 2 kilometrů po celé jeho ploše.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze