NASA hledá dobrovolníky, kteří by rok žili v simulaci Marsu

NASA hledá dobrovolníky, kteří by rok žili v simulaci Marsu
Fotografie: NASA
  • NASA chystá jednoletou simulovanou misi na Mars
  • Čtyřčlenná posádka bude pobývat v habitatu a řešit různé problémy

Mohlo by se zdát, že ohledně cesty na Mars bude nejsložitější vymyslet vhodný pohon, který bude dostatečně silný, aby na sousední planetu dopravil nejen astronauty, ale i zásoby pro přežití. S tím však souvisí i další problém: udržet posádku naživu a v psychické pohodě v relativně stísněném prostoru po velmi dlouhou dobu.

A takové testy už můžeme provádět už dnes. NASA hledá zájemce o účast v příští simulované jednoleté misi na povrch Marsu, která by pomohla připravit plány agentury na průzkum rudé planety lidmi. Druhá ze tří plánovaných pozemních misí s názvem CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) má odstartovat na jaře 2025.

CHAPEA
Posádka mise CHAPEA 1 (zleva: Nathan Jones, Ross Brockwell, Kelly Haston, Anca Selariu) opouští prototyp přetlakového vozítka a míří do zařízení CHAPEA před vstupem do habitatu 25. června 2023.

Každé mise CHAPEA se účastní čtyřčlenná dobrovolnická posádka, která žije a pracuje v 3D vytištěném habitatu o rozloze 160 metrů čtverečních v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Houstonu. Toto stanoviště, nazvané Mars Dune Alpha, simuluje problémy mise na Marsu, včetně omezených zdrojů, selhání vybavení, zpoždění komunikace a dalších environmentálních stresorů. Úkoly posádky zahrnují simulované výstupy do vesmíru, robotické operace, údržbu stanoviště, cvičení a pěstování plodin.

NASA hledá zdravé, motivované občany USA nebo osoby s trvalým pobytem v USA, kteří jsou nekuřáci, ve věku 30-55 let a ovládají angličtinu pro efektivní komunikaci mezi členy posádky a řídícím střediskem mise. Uchazeči by měli mít silnou touhu po jedinečných a užitečných dobrodružstvích a zájem přispět k práci NASA na přípravě první cesty člověka na Mars. Uzávěrka přihlášek je v úterý 2. dubna.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze