Čtyřletý chlapec z Velké Británie se stal členem Mensy

Čtyřletý chlapec z Velké Británie se stal členem Mensy
Fotografie: unsplash.com
  • Chlapec absolvoval IQ test ve věku tří let a sedmi měsíců
  • Výsledky ukázaly, že se skóre jeho IQ řadí na 99,5 percentilu
  • Teddy ve svém věku už umí číst a počítat v sedmi jazycích včetně mandarínštiny

Teddymu Hobbsovi jsou pouhé čtyři roky a pochází z města Portishead, které se nachází na jihovýchodu Velké Británie. Teddy ve svém věku už umí číst a počítat v sedmi jazycích včetně mandarínštiny. Ve třech letech a devíti měsících se stal nejmladším členem britské Mensy, která spojuje lidi s vysokým IQ. Teddy se naučil číst při sledování televize a hraní na tabletu, když mu byly dva roky. Jeho rodiče o tom neměli ani tušení.

Teddyho matka Beth uvedla, že si zpočátku s jeho otcem mysleli, že při hraní na tabletu jen vydává zvuky, než si uvědomili, že ve skutečnosti vyjmenovává číslice v čínském jazyce. „Zdá se, že každých pár měsíců si vybírá nové téma něčeho, co ho zajímá. Někdy jsou to čísla. Chvíli to byly časové tabulky – to bylo velmi intenzivní období – pak země a mapy a učení se počítat v různých jazycích,“ vysvětlila Beth v rozhovoru pro rádio BBC 4.


Rodiče se rozhodli před nástupem do školy otestovat Teddyho IQ. Rozhodli se tak pouze z důvodu otestování jeho dovedností. Teddy absolvoval hodinový test ve věku tří let a sedmi měsíců, který ukázal, že se skóre jeho IQ řadí na 99,5 percentilu. Teddy byl z testu nadšený. „Bála jsem se, že nebude schopen sedět hodinu před notebookem, ale absolutně si ten test zamiloval,“ dodala jeho matka.

Malý chlapec si začíná pomalu všímat, že jeho vrstevníci neumí to co on. „Začíná si uvědomovat, že umí víc věcí než ostatní. Podívá se na některé své přátele, kteří se snaží číst, a ptá se, jak to, že oni to neumí, když on ano. My se snažíme zajistit, aby se kvůli tomu nezačal ve skupině cítit nadřazeně,“ uvedli rodiče v rozhovoru pro independent.co.uk. Teddy už má také jasno v tom, co by chtěl dělat, až vyroste. „Má představy o tom, že by jednou chtěl být doktor, protože si s kamarády rádi hrají na doktory, ale když se ho zeptáte, čím chce být, řekne jen, že se chce soustředit na to, být Teddy,“ uzavřeli rozhovor rodiče.

Mensa je mezinárodní skupina pro jednotlivce s vysokým IQ založená v roce 1947, přijímá pouze členy, kteří dosáhli v testu IQ mezi horní dvě procenta populace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze