Fotografii komety od českého fotografa zveřejnila NASA jako snímek dne

Fotografii komety od českého fotografa zveřejnila NASA jako snímek dne
Fotografie: unsplash.com
  • NASA každý den vyhodnocuje zajímavou fotografii, kterou zveřejní na svých stránkách
  • Petr Horálek vyfotografoval snímek komety na Slovensku

Posledních několik týdnů je možné pozorovat kometu C/2022 E3, která se přiblížila k Zemi na 42 milionů kilometrů a bylo možné ji při dobrém počasí pozorovat pouhým okem. Kometa se k nám přiblížila po téměř 50 000 letech, je tak jasné, že byla focena amatérskými i profesionálními astronomy a fotografy. Vznikl tak nespočet snímků. Jeden od českého fotografa vyhodnotila NASA jako Astronomy Picture of the Day neboli Astronomický snímek dne.

Snímek dne vyhodnocuje NASA každý den, oceňuje tak nejzajímavější astronomické snímky. Fotografii pořídil Petr Horálek 26. ledna, který na svých stránkách uvedl, že kometu zachytil ve Vysokých tatrách, nedaleko Popradského Plesa. „Na fotografiích si můžete všimnout více než 10 stupňů dlouhého ohonu s některými výraznými strukturami,“ uvedl v popisku fotografie. Kometa se v tu dobu nacházela mezi Velkým a Malým vozem. Aktuálně již kometu není možné pouhým okem vidět, zahlédnete ji pouze s dalekohledem.


Kometa byla objevena astronomy pomocí průzkumné kamery Zwicky Transient Facility teprve minulý rok v březnu. Nejblíže ke Slunci byla 12. ledna, naopak nejblíže kolem Země prolétala 1. února. Možnost pozorování pouhým okem bylo jen pár dní, jelikož kromě neustálého vzdalování se komety od Země ještě přispěl úplněk, který osvětloval oblohu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze