Dalších 10 sci-fi filmů, které nejspíše neznáte, ale měli byste

Dalších 10 sci-fi filmů, které nejspíše neznáte, ale měli byste
Fotografie: Jezael Melgoza, unsplash.com
  • Mnoho sci-fi snímků se dostalo do zlatého fondu a jsou součástí nejrůznějších přehledů
  • Další skupina má slušnou propagaci, takže jste o nich také nejspíše slyšeli
  • Mnohá kvalitní dílka ale z nejrůznějších důvodů zapadnou
  • Aby se tak nestalo, vybíráme deset z nich

Filmy jsou řazeny v abecedním pořadí a jejich výběr je čistě subjektivní. Nic vám nebrání pokračovat ve výčtu v diskuzi pod článkem.

Await Further Instructions (2018)

Širší rodina se sjíždí na Vánoce do jednoho britského domu. Jejich rozdílnost a traumata z minulosti by sama o sobě byla kvalitním materiálem pro rodinné drama, ale to hlavní přijde v okamžiku, kdy dům neprodyšně obklopí podivná hmota, která s obyvateli komunikuje skrze příkazy na televizní obrazovce.

Zdá se vám to jako nepříliš vtipné podobenství k nejrůznějším lockdownům a zákazům vycházení? Ano, ale film byl natočen už v roce 2018.

Boss Level (2020)

Filmů a dílů seriálů o lidech, kteří z nějakého důvodu uvízli ve stále se opakujícím dni, je tolik, že jejich sledování připomíná časoprostorovou smyčku samu o sobě.

Proč byste tedy měli dát šanci příběhu o bývalém vojákovi, kterého se stále dokola snaží zabít banda elitních nájemných vrahů? Kvůli vtipné nadsázce i odkazu na svět počítačových her, ve kterém také často zažíváme jednu a tutéž situaci stále dokola.

Europa Report (Zpráva o Europě, 2013)

A teď na vážnější notu. Jupiterův měsíc Europa je jedním z hlavních kandidátů na výskyt mimozemského života. Pod jeho ledovou krustou se totiž nachází oceán, který je ohříván vulkanickou činností a slapovými jevy.

Právě proto se tam vydá tým astronautů. Jak už to tak ale bývá, jejich mise se začne velice záhy komplikovat. Milovníkům žánru určitě udělá radost nejenom opírání se příběhu o skutečnou vědu, ale i způsob vyprávění, který chytře kombinuje záběry z bezpečnostních kamer s fiktivním dokumentem.

K-Pax (Svět podle Prota, 2001)

Jelikož má Kevin Spacey dva Oscary za herecké výkony, je velice snadné uvěřit mu, že je mimozemšťan. Jenže on se nachází zavřený v psychiatrické léčebně.

V podstatě ani tak nejde o sci-fi jako o psychologický film. Ale když vás to přiměje přemýšlet o podstatě lidského bytí, tak účel světí prostředky.

The Platform (Díra, 2019)

Jak rozdělit omezené zdroje je základem vědní disciplíny známé jako ekonomie. V tomto podivuhodném španělském vězení zvolili vskutku originální způsob, který zároveň dává filmu název.

Netrapte se zbytečnými otázkami, na jakém principu to vlastně funguje. Spíše se zamyslete, co nám toto netradiční stravovací zařízení říká o nás samých i celé naší společnosti.

Palm Springs (2020)

Tak dobře, ještě jednou (a naposledy) na téma stále se opakujícího dne. Tentokrát to je dokonce svatební den, který za líbivou fasádou ukrývá spoustu lidských dramat.

Nebojte se, jejich odhalování je zde pojato příjemně odlehčeným tónem. Vznikne tak perfektní kombinace snímku „pro něj“, který rád odhaluje složité časové paradoxy‚ tak i „pro ni“, jež ráda řeší neméně složité mezilidské vztahy.

Pandorum (Symptom Pandorum, 2009)

Opuštěná vesmírná loď, ztráta paměti po dlouhé hibernaci, přerušené spojení se Zemí a hlavně podivné zvuky ozývající se ze zamčených útrob plavidla.

Kdyby se Pandorum objevilo o 20 nebo 30 let dříve, mohl z něj být kultovní film, jako jsou dnes Vetřelci. Namísto toho se většina recenzí zaměřila na vzhled kulis, kvalitu střihu nebo trhliny ve scénáři. Avšak zcela neoprávněně.

Primer (Vynález, 2004)

Dějiny techniky ukazují, že zlomové okamžiky se často odehrají v garáži nebo v dílně za domem spíše než v nablýskaných výzkumných střediscích. Když mohl Jobs s Wozniakem změnit svět počítačů z garáže, tak proč by parta jiných kamarádů nemohla přijít na to, jak manipulovat s časoprostorem.

Roztáčí se tak série paradoxů, vedle nichž je Počátek jen taková dětská říkanka. Nedejte se odradit relativně nízkým ohodnocením, které je dáno tím, že většina lidí snímek nepochopila. Vyžaduje totiž minimálně dvě zhlédnutí, což platí jen pro ty nejbystřejší absolventy matematicko-fyzikální fakulty. Pro všechny ostatní je zde stručná nápověda.

Saljut 7 (2017)

Saljut 7 = ruské Apollo 13. Prostými slovy to znamená ohromný průšvih, který se však díky hrdinství těch správných lidí podaří napravit i přes všechny nástrahy, které si na vás vesmír přichystá.

I když je drama založeno na skutečných událostech z roku 1985, nechává se strhnout svojí blockbusterovou formou k akčnímu vyprávění plného patosu. I tak byste si snímek neměli nechat ujít. Kde jinde totiž uvidíte, jak kosmonaut zahraňuje vesmírnou stanici ve vybavení, které mu upletla jeho manželka?

Triangle (2009)

To si takhle vyrazíte s kamarády na moře a zastihne vás bouře. Sám o sobě by to byl dobrý nápad na film, jenže tady jde hlavně o místo, které je obdařeno zvláštní mocí.

Opuštěná loď nabízející útočiště je tak prázdná jenom zdánlivě a co víc, nějak divně se tu zamotal časoprostor a na něj navazující kauzalita.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze