Dalším z dlouhodobých následků COVID-19 může být vypadávání zubů

Dalším z dlouhodobých následků COVID-19 může být vypadávání zubů
Fotografie: pixabay.com
  • Některým lidem po prodělání COVID-19 vypadly zuby
  • Zuby vypadly bez předešlých příznaků, bolesti a bez ztráty krve

Na jaře tohoto roku si prošla koronavirem 43letá Farah Khemili z New Yorku. I po půl roce stále trpí dlouhodobými následky onemocnění COVID-19, kterými jsou bolest svalů či malátnost. Tento měsíc se jí navíc stala další nepříjemná věc. Bez jakékoli bolesti nebo ztráty jediné kapky krve jí vypadl zub. Podle New York Times dosud za svůj dospělý život nikdy o žádný zub nepřišla.

Zubař

Po prodělání nemoci se paní Khemili přidala do online podpůrné skupiny, kde si lidé navzájem sdělují průběh nemoci nebo právě dlouhodobé následky. V této skupině zjistila, že není jediná, komu vypadl po prodělání nemoci zub. Další byla Eileen Luciano, začátkem listopadu, když si čistila zuby dentální nití, jí vypadla stolička. Podobně to měl i dvanáctiletý syn Diany Berrent, zakladatelky facebookové stránky určené právě pro lidi, kteří prodělali COVID-19. Kromě těchto případů také objevila lidi s výrazně citlivými dásněmi i ty, kterým se štěpily nebo zašedly zuby.

„Je extrémně vzácné, že zuby doslova vypadnou ze svých lůžek,“ řekl doktor David Okano, parodontista z University of Utah v Salt Lake City. Podle zprávy Centra pro kontrolu a prevenci nemocí z roku 2012 více než 47 % lidí ve věku nad 30 let prodělalo určitou formu parodontálního onemocnění.

Diskuze ke článku
Daniel Honzek
Daniel Honzek
Jo tyhle problémy s krvácením dásní jsem měl taky, protože mě všechny kartáčky draly dásně. Koupil jsem si na mident.cz ultra jemný kartáček a o dost se mi to zlepšilo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze