Lidé po nákaze koronavirem nedokáží rozpoznat známé tváře

Lidé po nákaze koronavirem nedokáží rozpoznat známé tváře
Fotografie: unsplash.com
  • Následkem koronaviru může být problém s rozpoznáváním obličejů nebo špatná orientace ve známém prostředí
  • Jedná se o další příklad toho, že koronavirus může způsobit neurologické problémy

Když se Annie poprvé setkala se svojí rodinou několik měsíců poté, co prodělala nákazu koronavirem, bylo jí hned jasné, že nemoc zcela úplně neodezněla. „Hlas mého otce vyšel z tváře cizího člověka,“ uvedla Annie lékařům, kteří se zabývali jejím problémem. Annie neměla žádný problém s rozpoznáváním obličejů do doby, kdy jí byl v březnu 2020 diagnostikován covid-19. Pár dnů po pozitivním testu se začal její stav lepšit. Koronavirus se ale po několika měsících opět vrátil. Její případ ukázal, že na dlouhý a stále rostoucí seznam problémů, který koronavirus způsobuje, mohou odborníci přidat další následek – prosopagnosii. Jedná se o neurologickou poruchu, kdy pacient nedokáže rozeznat známé tváře.


Studie zveřejněná sciencedirect.com zkoumala více než 50 dalších pacientů, kteří dlouhodobě bojovali s koronavirem a po jeho vyléčení měli problémy s rozpoznáním známých tváří. „Tváře jsou v mé hlavě jako voda,“ doplnila Annie. Je pro ní zapamatovat si něčí tvář nyní stejně těžké, jako kdyby po jediném zhlédnutí musela napsat čínský znak, který nikdy předtím neviděla. Mladá žena se živí jako malířka. Před nemocí jí stačilo, když se na předlohu podívala jednou za 15 až 30 minut. Nyní musí předlohu sledovat pořád.

Neuropsychologové Marie-Luise Kieseler a Brad Duchaine z Dartmouth College udělali Annie sérii testů a potvrdili, že její potíže s rozpoznáváním jsou způsobeny specifickými poruchami paměti obličeje, nikoli širšími problémy. Mladá žena má ale také problémy s orientací ve známém prostředí. To je u lidí s prosopagnosií podle vědců běžné. „Kombinace problému s rozpoznáváním tváří a potíže s orientací, které Annie měla, nás zaujala. Tyto dva příznaky se totiž často objevují po poškození mozku nebo poruše vývoje,“ uvedl pro sciencealert.com Brad Duchaine.

Bez ohledu na konkrétní mechanismus vzniku příznaků je toto další příklad toho, že koronavirus může způsobit neurologické problémy. „Naše studie poukazuje na problémy s rozpoznáváním obličejů a orientací, které může koronavirus způsobit. Je to něco, co by si lidé, zejména lékaři a další zdravotní pracovníci, měli uvědomit,“ doplnili vědci. Většina lidí s dlouhodobým onemocněním, které výzkumníci studovali, uváděla znatelné neurologické potíže při provádění věcí, které dříve považovali za snadné.