Dánsko je první zemí, která ukončí plošné očkování proti COVID-19

Dánsko je první zemí, která ukončí plošné očkování proti COVID-19
Fotografie: unsplash.com
  • Plošné očkování bude ukončeno k 15. květnu 2022
  • Dánský zdravotnický úřad se tak rozhodl, protože je virus v zemi pod kontrolou
  • Lidé se budou moci nechat i nadále očkovat, pokud budou chtít

Dánsko se stalo první zemí, která od 15. května 2022 zastaví plošné očkování proti koronaviru. Podle dánského zdravotnického úřadu je virus v zemi pod kontrolou. Lidé se budou moci i nadále nechat očkovat, pokud budou chtít. Očkovací místa zůstanou i nadále otevřená po celé zemi.


„Přišlo jaro, míra očkování mezi obyvateli Dánska je vysoká a epidemie slábne. Národní rada pro zdraví proto nyní ukončuje rozsáhlé úsilí o očkování proti koronaviru pro tuto sezónu,“ uvedl dánský zdravotní úřad. Dánové začali plošně očkovat hned po Vánocích v roce 2020. Podle zdravotnického úřadu bylo naočkováno přibližně 4,8 milionů občanů. Více než 3,6 milionů lidí dostalo i posilovací dávku.

„Jsme na dobrém místě. Epidemii máme pod kontrolou. A jak se zdá, tak ustupuje. Hospitalizovaných pacientů není mnoho a také očekáváme, že jejich počet brzy klesne. Proto jsme se rozhodli, že končíme s plošným očkováním proti koronaviru,“ uvedla hlavní dánská epidemioložka Bolette Soborg pro cnbc.com. Očkování bude i nadále doporučováno lidem, pro které koronavirus představuje zvýšené riziko. Mezi ně patří lidé starší 40 let a neočkované těhotné.

Rozhodnutí Dánska pozastavit očkování přichází v době, kdy situace ve světě zůstává rozpolcená. Evropa a Amerika zrušila většinu protiepidemických opatření, ale Čína zavádí nová opatření, protože virus se rychle šíří ve velkých městech, jako je Peking a Šanghaj.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze