Koronavirus se brzy stane endemickým. Pravidelné přeočkování však bude potřeba

Koronavirus se brzy stane endemickým. Pravidelné přeočkování však bude potřeba
Fotografie: unsplash.com
  • Koronavirus se již stává endemickým ve státech na severní polokouli
  • Pravděpodobně se i nadále bude opakovat sezónní vývoj viru
  • I když se COVID-19 stane endemickým, lidé budou na podzim potřebovat další posilující dávku očkování

Vedoucí pracovníci společnosti Moderna uvedli, že koronavirus se v některých částech světa posouvá z pandemické do endemické fáze. To znamená, že počet infekcí v průběhu let zůstává relativně stejný. Koronavirus se již stává endemickým ve státech na severní polokouli.

„Věříme, že přecházíme do endemické fáze, ve které dosáhneme stability v počtu nových případů, hospitalizací a úmrtí alespoň na severní polokouli,“ řekl hlavní lékař Moderny Paul Burton. Na severní polokouli leží Evropa, většina Asie, velká část Afriky a Severní Amerika. Moderna ale sleduje vývoj viru i na jižní polokouli, kde leží státy, jako je Brazílie a Jižní Afrika.


Podle Paula Burtona bude koronavirus i během endemické fáze nadále cirkulovat. Pravděpodobně se i nadále bude opakovat sezónní vývoj viru, jak ho doposud známe. Generální ředitel Moderny Stephane Bancel v rozhovoru pro cnbc.com uvedl, že i když se COVID-19 stane endemickým, lidé budou na podzim potřebovat další posilující dávku očkování. „Některé země jako například Anglie si chtěly zajistit dodávky vakcín, protože věří, že bude potřeba každoroční přeočkování proti koronaviru,“ uvedl.

Podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) celosvětový počet nových případů koronaviru klesl o 21 % a počet úmrtí klesl o 8 % oproti minulému týdnu. I přes to počty nově nakažených zůstávají vysoké. Za minulý týden bylo ohlášeno 12 milionů případů po celém světě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze