Dáváte vašemu psovi i lidské jídlo? Těmto potravinám se ale rozhodně vyhněte

Dáváte vašemu psovi i lidské jídlo? Těmto potravinám se ale rozhodně vyhněte
Fotografie: unsplash.com
  • Mezi nejjedovatější patří čokoláda a cibule
  • Nebezpečný je i xylitol, který se používá jako náhražka cukru
  • A psi nesmějí ani kofein a alkohol

Domácí mazlíčky většina z nás bere jako členy rodiny. A i když pro ně chceme to nejlepší a kupujeme jim tu nejlepší stravu pro psy, občas se neubráníme jejich psímu pohledu a rozdělíme se s nimi o naše jídlo. Některé potraviny ale mohou být pro psy nebezpečné a mohou vést ke zvracení, ledvinovému selhání, a dokonce až ke smrti. Tyto potraviny tedy vašemu psovi nikdy nedávejte a pro jistotu je uschovejte mimo jeho dosah.

Čokoláda

Asi nejznámější potravina, o které se ví, že je pro mnoho zvířat toxická. Čokoláda obsahuje látky zvané methylxantin a theobromin, které u psů způsobují zrychlené dýchání, zvýšený srdeční tep, zvracení, průjem, záchvat a časté močení.

Xylitol

Pokud nevíte oč se jedná, xylitol je přírodní látka, která se používá v potravinářství jako náhražka cukru. Podle purina.com jej nejčastěji najdete ve žvýkačkách, cukrovinkách, zmrzlinách, ale i jogurtech. Pro lidi je toto sladidlo neškodné, pro psy je ale velmi nebezpečný a může jim způsobit hypoglykémii. Příznaky snížení hladiny cukru se pak mohou projevit už po 15 minutách, ale také až po 18 hodinách. Patří mezi ně zvracení, letargie, záchvat, třes a potíže s chůzí.

alkohol

Alkohol

Alkohol intoxikuje i lidské tělo, pro psy, kteří však mohou vážit jen pár kilo, může být i malá dávka alkoholu smrtelná. Psi podle petsbest.com může alkohol přitahovat kvůli jeho sladké vůni, a tak je potřeba dávat pozor, aby se k němu nemohli dostat. I malé množství totiž může vést k srdečnímu selhání. Otrava alkoholem je pak u psů velmi podobná jako u lidí. Nejčastěji jde tedy o zvracení a v těžších případech může dojít ke kómatu a smrti.

Káva, čaj a kofein všeobecně

Tyto nápoje určené výhradně pro člověka, se neřadí mezi pití, které by psi extra vyhledávali. Nijak jim nevoní a pravděpodobně tak nedojde k tomu, že by vám chtěli tyto nápoje upíjet. Dejte ale pozor, pokud je váš pes „popelář“ a rád prohledává odpadkový koš, když ho nikdo nevidí. Vyhozená kávová sedlina, nebo čajové sáčky, které by sežrali, jsou pro psy riziko. Kofein obsažený v těchto nápojích způsobuje hyperaktivitu, zvýšenou srdeční frekvenci, třes, nepravidelný tep, až kolaps.

Cibule

Cibule je pro psy velmi toxická a jedná se o jednu z nejnebezpečnějších potravin. V tomto případě tedy není dobré dávat psům nic, co cibuli obsahuje. Toxin v cibuli známý jako N-propyldisulfid, způsobuje u psů rozpad červených krvinek, což vede k hemolytické anémii. Dalšími příznaky jsou také zvracení, bledé dásně, snížená chuť k jídlu a letargie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze