Dáváte vašemu psovi ovoce? Těmto druhům se ale raději vyhněte

Dáváte vašemu psovi ovoce? Těmto druhům se ale raději vyhněte
Fotografie: unsplash.com
  • Ačkoliv jsou psi masožravci, ovoce si rádi dají
  • Pochutnat si mohou na jablkách, banánech, jahodách i melounu
  • Nedoporučují se hrozny, třešně, avokádo a nezralá rajčata

Naši domácí mazlíčci chtějí vždy ochutnat to, co my zrovna jíme. Ne všechno je ale pro ně tak zdravé, jak se na první pohled může zdát. Psi jsou sice masožravci, ale pochutnají si i na jiných potravinách, které nejsou živočišného původu. Není tedy výjimkou, že sežerou i obiloviny, rýži a ovoce a zeleninu. A právě ovoce je pro mnoho psů pochoutkou. Všeobecně pro ně není škodlivé, ale některé druhy jim naopak mohou ublížit.

Které ovoce je pro psy nejvhodnější?

Jako doplněk stravy můžete zvolit jablka. Podle purina.com jsou pro psy vhodnou volbou, a navíc si tak doplní vitamin C a A. Předtím, než jej ale dáte vašemu mazlíčkovi, odstraňte semínka, která by jim mohla způsobit zažívací potíže. Ani pomerančem nešlápnete vedle, pokud jej oloupete a opět odstraníte případná semínka. Některým psům ale mohou citrusy dráždit žaludek. Oběma variantami si pes doplní vitamíny a posílí i imunitu.

Jako další vhodné ovoce je podle hillspet.com i banán, broskev, hruška, ananas, meruňka, jahody a meloun. Ten pomůže například v horkých letních dnech doplnit tekutiny a udržet psa hydratovaného. Opět zde platí odstranění větších pecek. Dejte si pozor také na porci, kterou psovi dopřejete – ovoce obsahuje cukr, a tak by při vyšších dávkách po nich mohl přibírat.

pes s banánem

Kterým ovocem psa nekrmit?

Svému psovi určitě nedávejte hrozny, ani rozinky. Stejně jako u koček, mohou způsobit selhání ledvin. Ani avokádo není pro psy vhodné – pecka obsahuje toxin persin, který u psů může způsobit zvracení a průjem.

Nevhodná jsou i nezralá rajčata. Pokud je rajče zralé, nijak psovi neublíží. Jestliže by ale pozřel nezralé rajče nebo stonek, může to mít za následek nevolnost, dýchací potíže a problémy se srdcem. Nedoporučují se ani třešně, jelikož sežráním pecky nebo stopky do sebe pes dostane látku amygdalin, jenž může uvolňovat kyanid. Ačkoliv snědení jedné pecky psa na životě neohrozí, je lepší se jim vyhnout.

A co kočky a ovoce?

Kočky jsou masožravci, ale na rozdíl od psů se stravují výhradně masem. I pro ně však může být ovoce zpestřením stravy, ačkoliv se dá očekávat, že budou daleko více vybíravé oproti psům. I tomto případě je ale potřeba vyhnout se jíž zmíněným potravinám, které by jim mohly ublížit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze