Denně pije alkohol v Česku až 900 tisíc dospělých

Denně pije alkohol v Česku až 900 tisíc dospělých
Fotografie: unsplash.com
  • Zhruba 1,5 milionu žen a mužů už pije rizikově
  • Se závislostí na alkoholu se léčí okolo 30 tisíc lidí
  • Více pijí muži a jsou také častěji závislí
  • Ročně v Česku zemře v souvislosti s konzumací alkoholu okolo 6 až 7 tisíc osob

Téměř desetina dospělých lidí v Česku pije alkohol každý den. To je přibližně 900 tisíc obyvatel. Zhruba 1,5 milionu žen a mužů už pije rizikově. Závislí muži pijí spíše pivo a lihoviny, ženy pak víno. Se závislostí na alkoholu se léčí okolo 30 tisíc lidí. Tyto výsledky vyplývají z výroční zprávy o závislostech, kterou představila vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.


„Míra konzumace alkoholu je dlouhodobě vysoká. Podle studií se situace dlouhodobě nemění. První náznak poklesu byl v roce 2021, kdy v jedné studii vyšly nižší hodnoty míry denního pití alkoholu, především mezi muži,“ uvedla Pavla Chomynová. Průměrný obyvatel České republiky spotřebuje za rok přibližně deset litrů čistého alkoholu Česko se v pití alkoholu řadí na přední příčky. Podle nové zprávy pije 1,5 až 1,7 milionu obyvatel. Odborníci uvádí, že u 800 až 980 tisíc lidí se už hovoří o „škodlivém pití“.

Zpráva uvádí, že více pijí muži a jsou také častěji závislí. „U žen se více objevuje pití vína. Vzorce pití mezi ženami jsou jiné. Ženy častěji pijí o samotě. Začne to nevinným pitím, skleničkou večer. Překlopí se to do denního pití,“ doplnila vedoucí. Podle jejich slov mezi léčenými se závislostí mírně roste podíl žen. Ubývá ale pacientů v zařízeních a přibývá lidí, kteří volí ambulantní léčbu. Ročně v Česku zemře v souvislosti s konzumací alkoholu okolo 6 až 7 tisíc osob, z toho 2 tisíce úmrtí je přímo způsobených alkoholem. U dalších 600 případů jde každý rok o nepřímé úmrtí. Jedná se tedy o úmrtí pod vlivem alkoholu v důsledku nehod nebo sebevražd.

Výsledky také ukázaly, že denně kouří zhruba pětina dospělých lidí. Cigarety také preferují spíše muži než ženy. Ubývá mladých lidí, kteří kouří klasické cigarety, protože se mezi dospívajícími rozšiřuje popularita elektronických cigaret a zahřívaného tabáku. Mezi obyvateli Česka je mnoho lidí, kteří jsou závislí na digitálních technologiích. Závislost hrozí 450 tisíc dospělým a problémy s hraním her má okolo 200 tisíc osob.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze