Alkorexie: Jak omezení příjmu jídla kvůli alkoholu může poškodit zdraví?

Alkorexie: Jak omezení příjmu jídla kvůli alkoholu může poškodit zdraví?
Fotografie: unsplash.com
  • Alkorexie kombinuje hladovění a nadměrné pití alkoholu
  • Nejvíce se toto chování šíří mezi mladými ženami, které se bojí přibrat na váze
  • Z dlouhodobého hlediska může dojít k poškození mozku, ledvin i ke vzniku cukrovky

Nemoci, jako jsou anorexie či bulimie, jsou často skloňovány zejména u dívek a mladších žen. Slyšeli jste ale někdy o alkorexii? Říká se jí také drunkorexie a jedná se o velmi nebezpečné chování, které se šíří zejména mezi mladými lidmi. Cílem je prakticky nejíst a ušetřené kalorie použít na popíjení alkoholu. To ale může vést i ke smrti.

O co přesně u alkorexie jde?

Jedná se vlastně o alkoholovou anorexii, která člověka vede k velkému omezení jídla. Kalorie ušetřené na jídle pak spotřebovává pitím alkoholu. Jak uvádí webmd.com, primárním spouštěčem takového chování je strach z přibrání na váze, jelikož alkohol obsahuje takzvané prázdné kalorie – tedy je vysokokalorický, ale nedodává tělu žádné živiny. Někteří jsou schopni hladovět celé dny, aby si o víkendu mohli dopřát dané množství alkoholu.

V případě, že tělo nedostane najíst a následně je intoxikováno alkoholem, dochází velmi rychle k opilosti a tělo také daleko hůře alkohol odbourává. Alkohol jako náhrada jídla může vést k nadměrnému pití a vzniku alkoholismu, kdy dotyčný prakticky vymění jídlo za alkohol, což má pro tělo naprosto devastující účinky, které se postupně začnou projevovat.

Důsledky hladovění a pití alkoholu velmi vyčerpávají tělo. Alkohol způsobuje dehydrataci těla, pokud tedy člověk nepije k alkoholu vodu, dostaví se bolest hlavy. Jak uvádí centerfordiscovery.com, bez jídla nedostává do těla člověk žádné živiny ani vitamíny, což vede k vyčerpání organismu. Tělo tak pojede na jakéhosi autopilota, aby se udrželo naživu.

Při alkorexii dochází zpravidla k otravě alkoholem, hypoglykémii a výpadkům paměti. Pokud je tento stav dlouhodobý, dochází ke zdravotním problémům, které mohou být trvalé. Může dojít k poškození mozku, onemocnění jater, problémům se srdcem a ke vzniku cukrovky. Lidé praktikující alkorexii mají také špatnou pleť, vlasy i nehty. Tělo je totiž podvyživené a snaží se zachránit důležité orgány na úkor jiných „nedůležitých“ procesů.

Jak situaci řešit?

Alkorexii je potřeba léčit stejně jako jiné psychické poruchy. Dotyčný musí vyhledat odbornou pomoc psychiatra nebo psychologa. Tito lékaři dokáží rozebrat původ tohoto chování, který zpravidla pochází z malé sebeúcty a neschopnosti mít rád sám sebe. Existují i adiktologická centra, která se specializují na závislosti na alkoholu a s tím spojené problémy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze