Diabetici mají zvýšenou prevalenci deprese

Diabetici mají zvýšenou prevalenci deprese
Fotografie: unsplash.com
  • Téměř polovina lidí s cukrovkou 2. typu trpí depresemi
  • Vědci si myslí, že je to způsobeno věkem, ve kterém lidé cukrovkou onemocní

Nová studie publikovaná v Diabetologia odhaluje, že téměř polovina lidí s cukrovkou 2. typu trpí depresemi. Vědci sledovali záznamy od 230 932 dospělých pacientů. Ze záznamů zjistili, že rostoucí výskyt cukrovky 2. typu může souviset s rostoucí mírou deprese, zejména u mladých lidí.


Údaje z roku 2017 ukázaly, že 43 % lidí s diabetem 2. typu trpělo také depresemi. O deset let dříve mělo tento problém pouze 29 % osob. Autoři studie si myslí, že je to způsobeno věkem, ve kterém lidé onemocní cukrovkou. Ta se rozvíjí mezi dvacátým až třicátým rokem života. „Naše výsledky jasně ukazují následky rozvoje cukrovky 2. typu v mladém věku na duševní zdraví. Je velmi důležité nezapomínat na prevenci diabetu i v raném věku,“ uvedl pro independent.co.uk autor studie a profesor Sanjoy Paul z University of Melbourne.

„Mnoho lidí s cukrovkou 2. typu má problémy s duševním zdravím a tato studie odhaluje, že deprese u lidí s tímto onemocněním je běžná a narůstá. Dále ukazuje, že mladší lidé s diabetem 2. typu, kteří často prožívají závažnější formu onemocnění, mají větší riziko rozvoje deprese ve srovnání s těmi, u kterých se cukrovka objeví v pozdějším věku. Vzhledem k nárůstu diabetu 2. typu se další výzkum musí naléhavě zaměřit na způsoby, jak snížit riziko deprese u lidí s tímto onemocněním,“ uvedla pro thetimes.co.uk Dr. Faye Riley.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze