Lidé s cukrovkou mohou díky některým nápojům předcházet zdravotním rizikům

Lidé s cukrovkou mohou díky některým nápojům předcházet zdravotním rizikům
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé s cukrovku 2. typu mohou díky konzumaci kávy, čaje nebo čisté vody snížit riziko předčasného úmrtí o 25 %
  • Konzumace slazených nápojů zvyšuje o 25 % riziko srdečních onemocnění
  • Pití nízkotučného mléka snížilo pravděpodobnost onemocnění srdce o 12 %

Vědci v nové studii zjistili, že lidé, kteří mají cukrovku 2. typu, mohou díky konzumaci kávy, čaje nebo čisté vody snížit riziko předčasného úmrtí zhruba o 25 %. Naopak konzumace slazených nápojů zvyšuje o 25 % riziko srdečních onemocnění a riziko úmrtí na infarkt nebo jinou kardiovaskulární nemoc o 29 %. Výzkum dále ukázal, že kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí u lidí s diabetem 2. typu.

„Určité nápoje jsou prospěšnější než jiné, v závislosti na tom, jaké nápoje srovnáváte. Na základě naší studie bych zařadil černou kávu, neslazený čaj a čistou vodu nad nízkotučné mléko, ovocné šťávy nebo uměle slazené nápoje. Nápoje slazené cukrem, jako je kola, ovocné šťávy s vysokým obsahem cukru a plnotučné mléko s vysokým obsahem nasycených tuků, jsou známými rizikovými faktory pro rozvoj diabetu 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění,“ uvedl pro cnn.com docent výživy a autor studie Qi Sun.


Studie publikovaná bmj.com analyzovala údaje téměř 15 500 dospělých s diagnózou diabetu 2. typu, kteří byli součástí studie Nurses' Health Study a Health Professionals Follow-up ve Spojených státech. Téměř 75 % dobrovolníků byly ženy v průměrném věku 61 let. Každé dva až čtyři roky po dobu průměrně 18 let účastníci odpovídali na otázky týkající se konzumace osmi různých druhů nápojů – uměle slazených nápojů, kávy, ovocného džusu, nízkotučného a plnotučného mléka, čisté vody, čaje a nápojů slazených cukrem (nápoje s kofeinem nebo ovocné punče). Studie odhalila, že vysoký příjem kávy je brán jako čtyři šálky denně, vysoký příjem čaje jako dva šálky denně, vody jako pět sklenic denně a nízkotučného mléka jako dvě sklenice denně. Malé množství pro každý nápoj bylo stanoveno jako méně než jeden šálek nebo sklenice za měsíc.

Analýza ukázala, že lidé, kteří pili nejvíce slazených nápojů, měli o 20 % vyšší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří je konzumovali nejméně. Podle studie se u lidí, kteří nejvíce pili slazené nápoje, počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, jako je srdeční infarkt, zvýšil o 29 %. Konzumace velkého množství kávy, čaje, vody a nízkotučného mléka byla podle studie na druhé straně spojena s nižší úmrtností ve srovnání s pitím malého množství těchto nápojů. Vědci zjistili, že pití kávy snížilo riziko předčasného úmrtí o 26 %, o 21 % u čaje, o 23 % u čisté vody a o 12 % u nízkotučného mléka. Pokud se podíváme konkrétně na kardiovaskulární onemocnění, data ukázala, že vyšší příjem kávy snížil riziko srdečních onemocnění o 18 %. Studie také zjistila, že pití nízkotučného mléka snížilo pravděpodobnost onemocnění srdce o 12 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze