Pití 4 šálků čaje denně snižuje riziko onemocnění cukrovkou 2. typu

Pití 4 šálků čaje denně snižuje riziko onemocnění cukrovkou 2. typu
Fotografie: unsplash.com
  • Záleží ale na druhu a množství vypitého čaje
  • Během 10 let snížilo pití alespoň 4 šálků čaje denně riziko vzniku cukrovky o 17 %
  • Jedná se o čaj zelený, černý a oolong

Nový výzkum ukázal, že pití černého, zeleného nebo oolong čaje může mít více výhod, než je známo. Konzumace určitého množství těchto čajů by mohla snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu. Během 10 let snížilo pití alespoň čtyř šálků některého z těchto čajů denně riziko onemocnění cukrovkou 2. typu o 17 %.

„Naše studie ukázala, že souvislost mezi konzumací čaje a diabetem 2. typu závisí na množství zkonzumovaného čaje. Pouze dostatečná konzumace čaje může vykazovat klinické účinky. Na základě našich zjištění bych doporučil veřejnosti, aby v každodenním životě pila více čaje, pokud je to možné,“ uvedl autor výzkumu pro cnn.com řekl Xiaying Li.


Vědci nejprve studovali 5 199 zdravých dospělých. Dobrovolníci byli sledováni od roku 1997 do roku 2009. Na začátku studie poskytli vědcům informace o svém životním stylu, stravě, zda kouří a cvičí. Nejdříve vědci zjistili, že lidé, kteří pijí čaj, mají stejné riziko vzniku cukrovky 2. typu jako ti, co ho nepijí. Poté se vědci rozhodli prozkoumat, zda se výsledky změnily, když dobrovolníci pili čaje více. Přezkum 19 kohortových studií ukázal úplně jiné výsledky. Čím více šálků zeleného, černého a oolong čaje účastníci denně vypili, tím nižší bylo jejich riziko onemocnění cukrovkou 2. typu. Účastníci byli rozděleni do tří skupin – konzumace jednoho až tří šálků čaje denně, čtyř a více šálků denně a jednoho nebo žádného šálku za den.

Autoři studie ale varovali, že jejich výzkum automaticky neprokazuje, že pití čaje snižuje riziko cukrovky 2. typu, ale naznačuje, že k tomu pravděpodobně přispívá. Výsledky mohl také ovlivnit životní styl účastníků. „Může se stát, že lidé, kteří pijí více čaje, se vyhýbají nebo jen výjimečně pijí více škodlivých slazených nápojů. Nebo vedou zdravý životní styl, který vede k nižšímu riziku onemocnění cukrovkou,“ uvedl profesor z University of Glasgow Naveed Sattar.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze