FDA schválil první perorální lék pro kočky s určitým typem diabetu

FDA schválil první perorální lék pro kočky s určitým typem diabetu
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Lék Bexacat je v boji s cukrovkou účinný na 80 %
  • Lék má ale i nežádoucí účinky, které mohou být smrtelné

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) minulý týden schválil lék od farmaceutické společnosti Elanco Animal Health pro kočky s určitým typem diabetu. Tento lék se stal prvním perorálním lékem schváleným pro léčbu této nemoci u zvířat. Lék Bexacat pomáhá zlepšit kontrolu glykémie u jinak zdravých koček, které nedostávaly inzulín. Výsledky dvou studií ukázaly, že lék byl v boji s nemocí u koček účinný na 80 %.

Společnost zabývající se zdravím zvířat očekává, že lék bude k dispozici americkým veterinářům v prvním čtvrtletí roku 2023. „Odhaduje se, že 600 tisíc koček ve Spojených státech má diagnostikovanou cukrovku a výzkum ukázal, že téměř 125 tisíc koček není léčeno kvůli špatným možnostem,“ uvedl pro reuters.com vrchní ředitel společnosti Elanco Michael Breer.


Kočky s diabetem často vyžadují celoživotní léčbu. Je jim podáván inzulín a musí dodržovat zdravou stravu. Bez řádné léčby se u koček s onemocněním projevují některé příznaky, jako je zvýšený pocit žízně a časté moči, hubnutí a vyšší chuť k jídlu. FDA upozornil na nežádoucí účinky léku. Jedním z nich je diabetická ketoacidóza, při které dochází k překyselení organismu. Ta může být pro kočky i smrtelná.

Všechny kočky, které dostanou Bexacat, by měly pravidelně docházet na krevní testy. Ty pomohou podle FDA zmírnit potenciální obavy o bezpečnost léku. Kromě toho by měly být všechny kočky užívající tento lék pečlivě sledovány kvůli nedostatku chuti k jídlu, letargii, dehydrataci nebo ztrátě hmotnosti. Pokud majitelé koček zaznamenají nějakou změnu v chování koček, měli by okamžitě přerušit léčbu tímto lékem a odvést čtyřnohého mazlíčka k veterináři.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze