Displej už není potřeba. Tento „notebook“ má místo něj brýle

Displej už není potřeba. Tento „notebook“ má místo něj brýle
Fotografie: Spacetop
  • Spacetop G1 kombinu základ notebooku s brýlemi pro AR
  • Nahradí tak 100paclový displej
  • Docela nákladné řešení má být k dispozici na konci roku

Zatímco naši dobu ovládají displeje nejrůznějších tvarů a velikostí dominují dnešnímu světu, v budoucnu bychom se bez nich mohli obejít. Respektive je zmenšit tak, že nepůjdou vidět, zatímco nabídnou extrémně velký pracovní prostor. Ano, mluvíme o chytrých brýlích. Jejich koncept existuje už dekády, ale s příchodem Apple Vision Pro se vzedmula nová vlna zájmu.

Na ní surfuje i startup, který představil zvláštní hybrid nazvaný G1. V zavřeném stavu vypadá jako menší notebook s nápadně vybouleným displejem. Jakmile jej otevřete, hned pochopíte, proč. Ve víku se totiž neskrývá displej, ale prostor pro brýle, které jsou kabelem spojené se základnou, kde je standardní notebooková klávesnice. Takové řešení má podle tvůrců hned několik výhod. Brýle jsou při přenášení chráněny, v základně mají dostatečnou zásobu energie, byť jsou samy lehlé a navíc dostanete ovládání, na které jste zvyklí.

Na co si však budete muset zvyknout je obrovská pracovní plocha, která odpovídá 100palcovému displeji, tedy televizoru s úhlopříčkou dva a půl metru. Na ten si připnete okna, se kterými chcete pracovat, zatímco svoje okolí normálně uvidíte díky systému rozšířené reality.

Jako operační systém zde byl nasazen Spacetop OS, což bude zřejmě klon Androidu. Odpovídala by tomu i hardwarová výbava, která je postavena na Snapdragonu 855 s 16 GB RAM a 256GB úložištěm. Za takovou konfiguraci si však výrobce v předobjednávce říká o 2000 dolarů, tedy něco pod 60 tisíc s případnou daní. První kusy přitom mají být k dispozici až na konci roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze