Dnes dopoledne se tříčlenná posádka odpojí od ISS a zamíří k Zemi

Dnes dopoledne se tříčlenná posádka odpojí od ISS a zamíří k Zemi
Fotografie: NASA
  • Tříčlenná posádka se od stanice odpojí v 10:37 a NASA bude její odlet vysílat živě
  • Posádku tvoří Tracy Dysonová, Oleg Kononěnko a Nikolaj Čub
  • Ruští kosmonauti překonali dosavadní rekord v délce pobytu na ISS

Dnes v 10:37 středoevropského času se od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odpojí ruská kosmická loď Sojuz MS-25 s tříčlennou posádkou a zamíří k Zemi. Odpojení NASA vysílá živě již od ranních hodin, kdy se astronauti připravují na odlet. Posádku tvoří astronautka NASA Tracy Dysonová a kosmonauti Roskosmosu Oleg Kononěnko a Nikolaj Čub. Posádka přistane v Kazachstánu přibližně ve 14:00 SELČ.

Odlet posádky bude také podle space.com znamenat konec Expedice 71 a začátek Expedice 72. Kononěnko, který velel Expedici 71, předal symbolické klíče od ISS astronautce NASA Suni Williamsové. Ta přiletěla zároveň s Butchem Wilmorem v kapsli Starliner v červnu, ale jejich pobyt byl prodloužen až do února příštího roku a oba se tak stali plnohodnotnými členy posádky vesmírné stanice.

Tracy Dysonová NASA strávila na vesmírné stanici šest měsíců, což je běžná doba mise. Kosmonauti Roskosmosu žili na ISS podstatně delší dobu. Podle interfax.com si odvezou nový rekord v nejdelším pobytu na vesmírné stanici. V pátek totiž překonali předchozí rekord kosmonautů Sergeje Prokopjeva, Dmitrije Petelina a astronauta NASA Franka Rubia, kteří na ISS strávili 370 dní, 21 hodin a 22 minut. Dvojice tak rekord překoná téměř o čtyři dny.


Kononěnko je také od února rekordmanem v čase stráveném ve vesmíru. Jakmile dnes ukončí misi na ISS, jeho celkový počet dní ve vesmíru se zastaví na čísle 1 111, což jsou přibližně tři roky. Předchozí rekord držel ruský kosmonaut Gennadij Padalka, který strávil ve vesmíru celkem 878 dní, 11 hodin a 29 minut. Kononěnko je tak úplně prvním člověkem, který překročil 1 000 dní ve vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze