K ISS odstartuje další raketa. Sojuz vynese tříčlennou posádku

K ISS odstartuje další raketa. Sojuz vynese tříčlennou posádku
Fotografie: NASA
  • Raketa odstartuje zítra ve 14:21 středoevropského času
  • Posádku tvoří astronautka Tracy Dysonová, kosmonaut Oleg Novitskij a Marina Vasilevskaja z Běloruska
  • Dyson bude na ISS pobývat půl roku, zbytek posádky se 2. dubna vrátí zpět na Zemi

Zítra odpoledne je naplánovaný start rakety Sojuz MS-25 z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Uvnitř bude tříčlenná posádka, která zamíří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), ke které přiletí jen o několik hodin později. Posádku tvoří astronautka NASA Tracy Dysonová, kosmonaut Roskosmosu Oleg Novitskij a účastnice kosmických letů Marina Vasilevskaja z Běloruska.

Start je naplánován na 14:21 středoevropského času a dokování k modulu Prichal by mělo proběhnout o necelé 3 hodiny později. Podle NASA Novitskij a Vasilevskaja stráví na ISS pouze 12 dní a 2. dubna se společně s astronautkou NASA Loral O’Haraovou vrátí zpět na Zemi. Tracy Dysonová pak zůstane na vesmírné stanici šest měsíců a vrátí se až v září společně s kosmonautem Olegem Kononěnkem a Nikolajem Chubem.


Aktuálně vesmírnou stanici obývá sedm lidí – čtyři astronauti NASA a tři kosmonauti Roskosmosu. ISS je posledním místem, kde funguje spolupráce mezi USA a Ruskem. Ačkoliv Rusko několikrát vyhrožovalo, že z ISS odejde, nakonec došlo k dohodě a spolupráce nadále pokračuje. Americká strana stanice by totiž bez té ruské nemohla fungovat. Stejně tak to ale platí i obráceně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze