Sledujte, jak dnes odstartuje záchranná mise Crew-9 k ISS

Sledujte, jak dnes odstartuje záchranná mise Crew-9 k ISS
Fotografie: SpaceX
  • Start je naplánován na 19:17 středoevropského času
  • NASA bude start i následné dokování k ISS vysílat živě
  • Ke stanici zamíří pouze dvojice, další dvě sedadla zůstanou volná pro posádku Starlineru

Dnes večer odstartuje mise Crew-9 z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě. Dnešní start je ale trochu jiný než ostatní – uvnitř kapsle Dragon bude sedět pouze dvoučlenná posádka složená z velitele mise Nicka Hagua, který je astronautem NASA, a Aleksandrem Gorbunovem, který je kosmonautem Roskosmosu. Zbývající dvě astronautky, vybrané původně také k tomuto letu, nakonec odletí v dalších misích, jelikož svá místa musely ponechat dvěma astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Dle popisu mise raketa Falcon 9 odstartuje v 19:17 středoevropského času a dvojice by měla k vesmírné stanici dorazit v neděli, přibližně ve 23:30 SELČ. NASA bude vysílat start i dokování živě. Start byl původně naplánován na čtvrteční večer, ale kvůli hurikánu Helene došlo k posunutí.

Dvojice stráví na vesmírné stanici půl roku, než je přijede vystřídat další čtveřice astronautů. Ačkoliv k ISS odletí dvoučlenná posádka, k Zemi se v únoru vydají čtyři. Přidají se k nim Suni Williamsová a Butch Wilmore, kteří přiletěli na začátku června v kapsli Starliner. Ta byla po potížích odpojena od stanice autonomně a přistála na Zemi bez posádky. Dvojice tak stráví na ISS celkem osm měsíců, což je o dva měsíce více, než je běžná doba pro posádku.


Podle poslední aktualizace NASA byly na raketě již provedeny předletové zkoušky, včetně zážehového testu motorů Merlin, a oba astronauti již čekají v ubikacích pro posádku a jsou nyní v povinné karanténě. Raketa i kapsle Dragon byly pro jistotu odvezeny ve středu zpět do hangáru, aby v případě zasažení hurikánem Helene nedošlo k jejich poškození.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze