Na ISS se slaví – ruský kosmonaut strávil nejdelší čas ve vesmíru

Na ISS se slaví – ruský kosmonaut strávil nejdelší čas ve vesmíru
Fotografie: NASA/Andrey Shelepin
  • Oleg Kononěnko strávil ve vesmíru přes 878 dní a 12 hodin
  • Na ISS letěl už pětkrát, poslední misi začal 15. září minulého roku
  • Předchozí rekord držel ruský kosmonaut Gennadij Padalka

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) funguje už přes 25 let. Ještě před ní na oběžnou dráhu astronauti také létali, zejména na první vesmírnou stanici Mir, kterou vypustil tehdejší Sovětský svaz, ale až ISS zajistila nepřetržitou lidskou přítomnost ve vesmíru. Astronauti z USA a kosmonauti z Ruska na ISS pravidelně létají na půlroční mise, kdy provádějí experimenty v mikrogravitaci a zajišťují plynulý chod stanice.

Na vesmírné stanici se aktuálně nachází i kosmonaut Roskosmosu Oleg Kononěnko, který přiletěl 15. září minulého roku společně s Nikolaiem Chubem a astronautkou NASA Loral O’Harou v kosmické lodi Sojuz. Tato trojice vystřídala téměř po roce tříčlennou posádku, která na ISS uvízla poté, co z kosmické lodi Sojuz unikala chladicí kapalina, a musela tak vyčkat na náhradní kapsli. Kononěnko se aktuálně nachází ve vesmíru již po páté a dnes ráno po deváté hodině překonal dosavadní rekord v čase stráveném ve vesmíru.

Doposud držel rekord podle agentury TASS ruský kosmonaut Gennadij Padalka, který strávil ve vesmíru dohromady 878 dní, 11 hodin, 29 minut a 48 sekund. Do vesmíru letěl pětkrát, a to v letech 1998 až 2015. Kononěnko je aktuálně ve vesmíru již déle jak 878 dní a 12 hodin, což podle news.sky.com odpovídá ekvivalentu téměř dvou a půl roku. Na ISS poprvé letěl už v roce 2008.


Vesmírná stanice zůstala jediným místem, kde Spojené státy spolupracují s Ruskem od začátku války na Ukrajině. Bez vzájemné spolupráce by nemohla stanice fungovat, jelikož každá strana přispívá nepostradatelně k chodu stanice. Původně chtělo Rusko spolupráci ukončit a projevit tak nesouhlas se sankcemi, které byly uvaleny na základě napadení Ukrajiny, následně ale potvrdilo prodloužení spolupráce. Mezitím ale již pracuje na výstavbě nové vesmírné stanice Ross.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze