NASA rozhodla, kteří dva astronauti nepoletí na ISS v rámci mise Crew-9

NASA rozhodla, kteří dva astronauti nepoletí na ISS v rámci mise Crew-9
Fotografie: NASA
  • Do vesmíru poletí astronaut NASA Nick Hague a kosmonaut Roskosmosu Aleksandr Gorbunov
  • Astronautky Zena Cardmanová a Stephanie Wilsonová budou přeloženy na další mise
  • Start Crew-9 je naplánován na 24. září

NASA a Boeing nedávno rozhodly o tom, že Starliner opustí Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) bez posádky a na Zemi se vrátí za několik dní. Butch Wilmore a Suni Williamsová tak zůstávají na vesmírné stanici a stávají se plnohodnotnými členy Expedice 71 a následně i Expedice 72. Dvojice se vrátí na Zemi v únoru příštího roku, kdy se bude vracet i posádka mise Crew-9, která odletí na ISS tento měsíc.

Na misi Crew-9 byli původně vybráni čtyři astronauti, NASA ale musela dva z nich odvolat, aby zůstala dvě místa pro Wilmora a Williamsovou. Do vesmíru poletí Nick Hague, který je astronautem NASA a Aleksandr Gorbunov z Roskosmosu. Astronautky NASA Zena Cardmanová a Stephanie Wilsonová budou přeloženy na budoucí mise. Hague bude velitelem mise a Gorbunov bude sloužit jako specialista mise.

Rozhodnutí o tom, kdo na ISS poletí, učinil hlavní astronaut NASA Joe Acaba, který musel vybrat velitele posádky, který má už zkušenosti s vesmírnými lety a zároveň udržet dohodu o výměně sedadel s Roskosmosem. Pokud by ruský kosmonaut byl z letu vyřazen, na ISS by na ruské straně chyběl jeden člen posádky. „Ačkoli jsme již dříve z různých důvodů změnili posádku, zmenšení posádky pro tento let bylo dalším těžkým rozhodnutím, kterému se musíme přizpůsobit, protože posádka trénovala jako čtyřčlenná posádka,uvedl v tiskové zprávě Acaba.


Hague strávil ve vesmíru již 203 dní a absolvoval celkem tři výstupy do vesmíru, kdy pracoval na vylepšení vesmírné stanice. Tento let pro něj bude třetím vesmírným. Gorbunov byl vybrán jako kosmonaut v roce 2018 a tento let pro něj bude prvním. Start mise je naplánován na 24. září na vrcholu rakety Falcon 9. Podle space.com je ale zatím datum nejisté, jelikož SpaceX má uzemněné rakety poté, co 28. srpna při vypouštění družic Starlink, Falcon 9 zaznamenala anomálii a nehodu vyšetřuje Federální úřad pro letectví.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze