Tříčlenná posádka míří po zrušeném startu rakety Sojuz k ISS

Tříčlenná posádka míří po zrušeném startu rakety Sojuz k ISS
Fotografie: NASA/Bill Ingalls
  • Posádka odstartovala v sobotu z kosmodromu Bajkonur
  • Dokování k modulu Prichal bude NASA vysílat živě
  • Novickij a Vasileuská stráví na ISS pouhých 12 dní

Tříčlenná posádka měla z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu původně odstartovat minulý týden ve čtvrtek. Těsně před startem ale došlo k automatickému ukončení odpočítávání a start byl přerušen. Další pokus přišel v sobotu, kdy již raketa Sojuz bez potíží opustila Zemi a posádka se vydala na oběžnou dráhu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Dokování k modulu Prichal bude NASA vysílat živě od 15:15 středoevropského času.

Na stanici aktuálně míří astronautka NASA Tracy Dyson, kosmonaut Roskosmosu Oleg Novickij a účastnice kosmických letů Marina Vasileuská. Ta se tímto letem stala podle space.com první běloruskou ženou, která se podívala do vesmíru. V Bělorusku sloužila jako letová instruktorka pro Belavia Airlines. Na stanici společně s Novickijem stráví pouhých 12 dní a 6. dubna se vydají zpět na Zemi.

Podle popisu NASA bude Dyson bydlet na ISS půl roku jako palubní inženýr Expedice 70 a 71. Zpět se vrátí společně s Olegem Kononěnkem a Nikolajem Chubem, kteří stráví na stanici rok. Uvolní tak svá místa v Sojuzu Vasileuské a Novickijmu. Běloruská kosmonautka byla vybrána z více jak 3 000 uchazečů. Před ní se podívali do vesmíru jen dva Bělorusové, a to v letech 1973 a 1977. Ačkoliv jsou nyní vztahy jak s Ruskem, tak Běloruskem na Zemi napjaté, na ISS fungují stále bez potíží. Vesmír tak stal jediným místem, kde se neřeší vztahy mezi jednotlivými zeměmi.


Dyson letí do vesmíru již potřetí. Astronautkou NASA byla vybrána již v roce 1998 a poprvé letěla v roce 2007 v raketoplánu Endeavour a znovu se do vesmíru vydala v roce 2010 na ISS, kde strávila 176 dní. Má za sebou také tři výstupy do vesmíru, které trvaly dohromady 22 hodin a 49 minut. Novickij v létání také není žádným nováčkem – v sobotu vzlétnul počtvrté a ve vesmíru strávil dohromady více jak 500 dní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze