Dnes je Mezinárodní den světla, připomněly to lasery spojující oba konce Karlova mostu

Dnes je Mezinárodní den světla, připomněly to lasery spojující oba konce Karlova mostu
Fotografie: pixabay.com
  • Mezinárodní den světla připadá na 16. května
  • První laser na světě spustil americký fyzik a inženýr Theodore Maiman
  • Stalo se tak v roce 1960

V roce 2017 byl 16. květen organizací UNESCO ustanoven jako Mezinárodní den světla, od následujícího roku se pak tato událost slaví napříč kontinenty. Výzkumné centrum ELI Beamlines a Signal Festival slaví Mezinárodní den světla společně již podruhé. Laserové paprsky, které propojily Staré Město a Malou Stranu, připomenají 62 let, které uplynuly od 16. května 1960, kdy americký fyzik a inženýr Theodore Maiman úspěšně spustil vůbec první laser na světě.

Lasery za tuto krátkou dobu našly uplatnění ve všech oblastech lidské činnosti. Aplikace vynálezu využíváme v průmyslu při zpracování materiálů a opracování povrchů, 3D tisku, elektronice, přenosu rychlého internetu pomocí optických vláken, a je tak nezbytnou technologií pro průmysl 4.0 či autonomní vozidla. Lasery jsou přesným a bezpečným nástrojem využívaným v medicíně, ať už chirurgii, korekci očních onemocnění, dermatologii, nebo stomatologii. Stále častěji je možné se s lasery setkávat při audiovizuálních show a umění.

Symbol „dvojky“, dvou paprsků navzájem se protínajících je pro nás více než příznačný. Loni touto dobou vzniklo evropské laserové konsorcium ELI ERIC, které zastřešuje dva pilíře panevropské výzkumné infrastruktury ELI (Extreme Light Infrastrucutre). Dva vysoce intenzivní lasery, jaké jsou provozovány v ELI Beamlines, jsou potřebné k prolomení vakua a vzniku hmoty z ničeho. Jedná se o jeden z vlajkových experimentů, který v ELI Beamlines připravujeme,“ říká Roman Hvězda, vedoucí centra ELI Beamlines.

Signal Festival a ELI Beamlines chtějí světelným paprskem symbolicky upozornit na klíčový význam vědy pro celou společnost. Právě dnes, v této složité době, potřebujeme vědu více než kdy dříve. Festival letos navíc oslaví 10 let. Laserový paprsek, který spojil obě věže Karlova mostu, tak připomenul naše začátky v samotném centru města. Oslavou Mezinárodního dne světla zároveň započneme celoroční oslavu našeho výročí,“ popisuje ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Karlův most byl ve své době vrcholem technologického pokroku, fenoménem 21. století je laser a laserové technologie. ELI Beamlines je největším výzkumným počinem v historii České republiky a svým nadnárodním přesahem je zajímavým partnerem jak pro české, tak zahraniční aktéry v oblasti průmyslu, výzkumu i vzdělávání. Do spolupráce s českými high-tech firmami, které se spolupodílely na vývoji unikátních technologických systémů, ELI Beamlines už investovalo téměř miliardu korun.

ELI Beamlines je evropské výzkumné centrum, v rámci kterého mezinárodní tým vědců provozuje jedny z nejintenzivnějších laserových systémů na světě. Díky nim nabízí uživatelům z celého světa unikátní nástroje umožňující průkopnický výzkum nejen v oblasti fyziky a materiálových věd, ale také v biomedicíně a laboratorní astrofyzice. ELI Beamlines je součástí Fyzikálního ústavu Akademie věd a zaměřuje se na základní fyzikální výzkum. Uživatelským experimentům se zpřístupnilo v roce 2018.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze