Dnes k ISS odstartuje zásobovací mise plná vědeckých výzkumů a experimentů

Dnes k ISS odstartuje zásobovací mise plná vědeckých výzkumů a experimentů
Fotografie: NASA
  • Start je naplánován na 18:07 SEČ a NASA jej bude vysílat živě
  • Kosmická loď Cygnus poveze téměř čtyři tuny zásob a experimentů
  • K ISS bude připojena do května, následně shoří při návratu v atmosféře

NASA se dnes připravuje na další start k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Tentokrát ale nepoletí žádní astronauti, nýbrž nákladní kosmická loď Cygnus, která bude naplněna experimenty. Odstartuje na vrcholu rakety Falcon 9 z Cape Canaveral na Floridě a start je naplánován na 18:07 středoevropského času, přičemž NASA spustí živé vysílání přibližně čtvrt hodiny před startem. Dnes to bude již 20. zásobovací mise od společnosti Northrop Grumman.

Podle poslední aktualizace kapsle ponese téměř čtyři tuny nákladu a na ISS by měla dorazit o několik hodin později. Připojena k modulu Unity pak zůstane až do května. Postupně ji astronauti budou plnit odpadem a použitým materiálem. Cygnus není přizpůsobena tomu, aby přistála zpět na Zemi – jakmile se odpojí, při návratu zcela shoří v zemské atmosféře.

Mezi nejvýznamnější náklad patří malý chirurgický robot, který bude prvním svého druhu testován na stanici. Testovat bude robotickou chirurgii v mikrogravitaci. Je možné jej dálkově ovládat, a to i ze Země a mohl by tak najít využití při dlouhodobých misích ve vesmíru. „Miniaturní robot s integrovanou robotickou endoskopickou kamerou je uzavřen v Express Rack Lockeru. Skříňka obsahuje také desku úkolů,uvedla NASA k výzkumu.


Na ISS také zamíří 3D buněčná kultura chrupavky. Mikrogravitace způsobuje astronautům degeneraci chrupavek a tento problém budou mít i na Měsíci či Marsu. Experiment se zaměří na růst chrupavky ve vesmíru a mohl by tak pomoci k vývoji léků či léčbě i nemocným na Zemi. Astronauti budou dále testovat kovovou 3D tiskárnu, kterou dodala Evropská kosmická agentura. Na té budou vědci testovat tisk malých kovových dílů v mikrogravitaci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze