Hurikán Milton odkládá odlet astronautů z ISS

Hurikán Milton odkládá odlet astronautů z ISS
Fotografie: NASA
  • Odlet z ISS je naplánován nejdříve na 13. října
  • Kvůli hurikánu se pozastavují i další starty na Kennedyho vesmírném středisku
  • Astronauti sledují hurikán Milton přímo ze stanice

Na Floridu míří hurikán Milton a všichni místní se připravují na ten nejhorší scénář. Ačkoliv jsou astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v bezpečí a pozorují hurikán z výšky, posádka Crew-8 si kvůli němu prodlouží pobyt minimálně o několik dní. V kapsli Dragon totiž přistávají do oceánu poblíž pobřeží Floridy, kde je vyzvedávají záchranné týmy, což aktuálně není bezpečné pro nikoho.

Podle poslední aktualizace NASA uvedla, že se astronauti odpojí od vesmírné stanice nejdříve v neděli 13. října v dopoledních hodinách středoevropského času. O tom, zda bude odlet bezpečný, ale budou ještě manažeři mise jednat. Ze stejného důvodu byl také odložen start mise Europa Clipper, která bude směřovat k Jupiteru.

Členy mise Crew-8 jsou astronauti NASA Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Eppsová a kosmonaut Roskosmosu Alexander Grebenkin. Čtveřice přiletěla na ISS na začátku března a po půl roce je čeká návrat na Zemi. Na stanici je tak aktuálně 11 lidí, což je více, než je běžný stav, jelikož za normálních okolností jsou na ruské straně tři kosmonauti a na americké čtyři astronauti. To stačí k tomu, aby byla stanice plně funkční a byl na ní dostatek místa.


Hurikán Milton astronauti pozorují z vesmíru a pořizují snímky a videa. Právě z takové dálky je vidět, jak je hurikán obrovský. Podle Zemské observatoře NASA se hurikán začal formovat jako tropická bouře 5. října a během dvou dnů zesílil na hurikán. Je jasné, že se přežene přes Tampu a centrální Floridu, zda zasáhne i Kennedyho vesmírné středisko, není jasné, ale v celé oblasti není bezpečno.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze