Soukromá mise Ax-2 plánuje na ISS pěstovat kmenové buňky

Soukromá mise Ax-2 plánuje na ISS pěstovat kmenové buňky
Fotografie: Axiom Space
  • Čtyřčlenná posádka by měla odletět 21. května
  • Na ISS by měli astronauti strávit i s cestou 12 dní
  • Při pobytu na stanici se zaměří na pěstování kmenových buněk v mikrogravitaci

Teprve druhá soukromá mise Ax-2 na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) je naplánována na 21. května. Datum se již ale několikrát odložilo, a tak ani toto nemusí být konečné. První zcela soukromá mise na ISS odstartovala 8. dubna 2022 na raketě Falcon 9 a posádku tvořil bývalý astronaut NASA Michael López-Alégria a další tři členové. Mise měla trvat původně 10 dní, kvůli špatnému počasí se však o několik dní protáhla. Axiom Space od té doby již plánuje druhou misi, která by podle společnosti měla trvat 12 dní.

Posádku tvoří čtyři členové – velitelka mise Peggy Whitson, která dříve pracovala pro NASA, pilot John Shoffner a specialisté mise Ali Alqarni a Rayyana Barnawi. K ISS odletí v kosmické lodi Dragon od SpaceX a vynese je tam opět raketa Falcon 9. Nejedná se však o klasickou vesmírnou turistiku – posádka bude na vesmírné stanici provádět výzkum. Tentokrát se zaměří na studování chování buněk a tkání v mikrogravitaci.

Mikrogravitace může poskytnout lepší prostředí

Pěstování buněk či tištění orgánů na 3D tiskárně funguje v mikrogravitaci jinak než na Zemi – zejména nedochází k deformaci kvůli gravitaci a lépe se zde množí. Společnost Cedars-Sinai tak ve spolupráci s Ax-2 vynese do vesmíru kmenové buňky, aby se zjistilo, zda se v mikrogravitaci nemůže zefektivnit jejich výroba. Bude to tak poprvé, co budu astronauti ve vesmíru vyrábět indukované pluripotentní kmenové buňky (iPSC).


Hlavní výzvou pro použití iPSC pro terapie u lidí je vyrobit jich dostatek ve velmi vysoké kvalitě. Chceme být schopni je hromadně vyrábět po miliardách, abychom je mohli využít pro řadu různých aplikací, včetně objevování nových léků, které by mohly zlepšit srdeční funkci. Stále však existují určitá omezení, pokud jde o produkci těchto kmenových buněk, a myslíme si, že mikrogravitace může některá z nich překonat,uvedl člen týmu Ph.D. Arun Sharma. Aby byly kmenové buňky správně nachystány, asi týden před odletem se tým Cedars-Sinai vydá do Kennedyho vesmírného střediska, aby je připravil a později i naložil do kosmické lodi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze