Na Slunci došlo k erupci třídy X – doposud nejsilnější v tomto roce

Na Slunci došlo k erupci třídy X – doposud nejsilnější v tomto roce
Fotografie: NASA
  • Erupce třídy X byly pozorovány 21. a 22. února
  • Slunce se aktuálně nachází na konci svého 11letého cyklu
  • Při silné erupci se může uvolnit koronální hmota, která na Zemi způsobuje polární záři

I Slunce má svůj periodický cyklus, který trvá přibližně 11 let. Během této doby se naší hvězdě obrátí polarita magnetického pole, což znamená, že si svá místa vymění severní a jižní pól. Čím blíže se nachází Slunce u konce cyklu, tím více je aktivní. A tato doba právě teď přichází. Podle sciencealert.com je nyní Slunce čím dál více aktivní a produkuje více erupcí a výronů koronální hmoty.

K takzvanému přepólování dojde ve chvíli, kdy sluneční aktivita dosáhne svého maxima. Následně se činnost začne opět zklidňovat. Aktuálně probíhá 25. sluneční cyklus (od počátku počítání) a ten je mnohem silnější než předchozí. Ačkoliv jsou erupce na Slunci silné, na Zemi nás mohou ovlivnit například tak, že může docházet k výpadkům rádiové frekvence. Žádné nebezpečí tedy lidem nehrozí, a to i proto, že nás chrání zemská atmosféra.

Jak informoval Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), k posledním dvěma erupcím došlo 21. a 22. února, přičemž obě měly sílu typu X, tedy tu nejsilnější. Ta poslední pak byla vůbec největší naměřenou v tomto roce. Oblast, ve které k erupcím došlo, je velmi aktivní a předpokládá se, že nastanou i další. Jednotlivé třídy erupcí jsou označeny od A (nejslabší) po X (nejsilnější) a každá tato třída má ještě své číslování od 1 do 10, kterým se označuje relativní síla. U silných erupcí pak často dochází k vyvržení koronální hmoty, která při střetu se Zemí způsobuje polární záři.


Podle earthsky.org je téměř 100% šance, že v následujících 24 hodinách dojde k další sluneční erupci, i když bude slabšího rázu. Poslední nejspíše neuvolnila žádnou koronální hmotu, ale v době, kdy k ní došlo, byl nad ostrovem Fidži hlášen výpadek rádiového signálu. Výpadky jsou vždy závislé na tom, jak je Země ke Slunci v danou chvíli natočena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze