Dnešní výstup do vesmíru byl na poslední chvíli rušen

aktualizováno
Dnešní výstup do vesmíru byl na poslední chvíli rušen
Fotografie: NASA
  • Živé vysílání začalo ve 12:30 SELČ
  • Astronauti měli strávit ve vesmíru 6,5 hodiny
  • Těsně před opuštěním přechodové komory byl výstup zrušen

Aktualizováno 15:40

Výstup do vesmíru byl dnes odložen. Dvojice astronautů již měla na sobě oblečené skafandry a NASA vysílala živě, když byla akce přerušena kvůli údajnému nepohodlí v jednom ze skafandrů. Podrobnosti zatím NASA neuvedla, ani náhradní datum pro výstup. Odklad přichází poté, co se na veřejnost dostala informace o astronautovi trpícím dekompresní nemocí. Následně se ale zjistilo, že šlo pouze o nácvik, který se omylem odvysílal živě a žádné nebezpečí na ISS nehrozí.

Původní informace z 11:30

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) bude dnes rušno, do vesmíru se chystají dva astronauti NASA. Tracy Dyson s Matt Dominick dnes vystoupí do vesmíru z přechodové komory Quest, která se nachází na americké straně stanice. Dyson, která do vesmíru vystoupí počtvrté, bude nosit oblek s červenými pruhy a Dominic bude mít na sobě neoznačený oblek. Pro něj bude tento výstup první.

NASA začne živě vysílat od 12:30 středoevropského času, samotný výstup pak začne od 14. hodin. Astronauti stráví ve vesmíru 6,5 hodiny a během této doby odstraní vadné elektronické skříňky z komunikační antény na nosníku vesmírné stanice a následně dvojice odebere vzorky z vnější části modulu. Chtějí zjistit, jak mohou mikroorganismy přežít v tak extrémních podmínkách a rozmnožovat se.


Dnešní výstup do vesmíru ovlivnil i testovací let kapsle Starliner, která se ke stanici připojila 6. června s dvojicí astronautů. Původně měl Butch Wilmore a Suni Williams strávit na ISS týden, nakonec byl ale pobyt prodloužen do 18. června, aby bylo více času na všechna otestování kapsle a na dnešní výstup.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze