Na ISS dnes vystoupí dva kosmonauti do vesmíru

Na ISS dnes vystoupí dva kosmonauti do vesmíru
Fotografie: NASA
  • Živý přenos začne NASA vysílat 15:45 SELČ
  • Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin budou ve vesmíru přibližně 7 hodin

Poslední týdny se výstupy do vesmíru na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) konaly za účelem instalování nových solárních panelů iROSA – instalace je nyní dokončena a dnes vystoupí do vesmíru dva ruští kosmonauté, aby odstranili experimentální hardware a zároveň nainstalovali nový hardware pro přenos dat. NASA začne online vysílat od 15:45 SELČ, kdy budou kosmonauti ještě v přechodové komoře, samotný výstup do vesmíru by měl začít v 16:20 SELČ.

Dvojice kosmonautů z Roskosmosu – Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin – stráví ve vesmíru přibližně 7 hodin a budou se pohybovat na modulech Zvezda a Poisk – z této přechodové komory také vystoupí do vesmíru. Oba kosmonauti se podle NASA společně do vesmíru podívají už po 5. a celkově jde o 9. výstup v tomto roce.


Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin jsou na ISS už od 21. září minulého roku, a to společně s americkým astronautem Frankem Rubiem. Takto dlouhý pobyt na stanici není pravidlem, tříčlenná posádka kapsle Sojuz na stanici uvízla poté, co na ní byl minulý rok v prosinci zaznamenán únik chladící kapaliny. Aktuálně už je poškozená kapsle zpět na Zemi a ke stanici je připojena nová. Posádka však musí vyčkat na to, až je přiletí vystřídat, doba se kvůli chybějící kapsli Sojuz prodloužila. Aktuálně je start naplánován na letošní září.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze