Na vesmírnou stanici míří další čtyři astronauti

Na vesmírnou stanici míří další čtyři astronauti
Fotografie: NASA/SpaceX
  • Astronauti odstartovali z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě
  • Na vesmírnou stanici dorazí dnes večer
  • Po dobu pobytu budou provádět vědecké experimenty

Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dnes ráno odstartovala čtyřčlenná posádka Crew-8. Astronauti odstartovali na vrcholu rakety Falcon 9 od SpaceX z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v kapsli Dragon. Dokování ke stanici je naplánováno na dnešní večer. Jedná se o už osmou misi NASA s kosmickou lodí SpaceX, která poskytuje lety k ISS. „Gratulujeme NASA a SpaceX k dalšímu úspěšnému startu na Mezinárodní vesmírnou stanici! Na této osmé misi rotace posádky znovu ukazujeme sílu našich komerčních partnerství a americké vynalézavosti, která nás požene dále ve vesmíru,uvedl administrátor NASA Bill Nelson v aktualizaci.

Velitelem mise byl vybrán Matthew Dominic, který byl vybrán do třídy astronautů v roce 2017. Tato mise pro něj bude první cestou do vesmíru. Michael Barratt bude sloužit jako pilot mise. Astronautem byl vybrán už v roce 2000 a ve vesmíru dohromady strávil 212 dní. Podle popisu mise sloužil jako vedoucí posádkový chirurg na první expedici na ISS v roce 1998 a následně byl vybrán do třídy astronautů.

Jako specialista mise bude sloužit Jeanette Epps, jenž byla vybrána do třídy astronautů v roce 2009 a tento let pro ni bude prvním vesmírným. Dříve sloužila jako podpora posádky astronautů. Posledním členem je kosmonaut Roskosmosu Alexander Grebenkin, který bude sloužit také jako specialista mise a do vesmíru se podívá poprvé. V rámci mise je vždy vybrán jeden kosmonaut Roskosmosu – jedná se o dohodu o výměně sedadel mezi NASA a Roskosmosem. Při jakémkoliv výpadku rakety či kapsle by se tak zajistil stálý chod na obou stranách stanice.


Posádka stráví na oběžné dráze přibližně šest měsíců a po tu dobu budou provádět vědecké experimenty. Jakmile si s předchozí posádkou předají velení, Crew-7 se bude moci vrátit zpět na Zemi. Odlet tak proběhne přibližně v půlce března.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze