Astronauti na ISS se museli ukrýt do kosmických lodí před troskami satelitu

Astronauti na ISS se museli ukrýt do kosmických lodí před troskami satelitu
Fotografie: NASA
  • NASA toto nařízení provedla jako bezpečnostní opatření
  • Trosky pocházely z vyřazeného ruského satelitu
  • Astronauti strávili v kosmických lodí přibližně hodinu

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je poslední dobou až nezvykle rušno. Bohužel v tom negativním slova smyslu. Několikrát byl detekován únik hélia na kapsli Starliner a dvakrát byl zrušen výstup do vesmíru kvůli problémům se skafandrem. K tomu se dnes nad ránem přidalo nebezpečí v podobě trosek ze satelitu, které ohrožovaly všechny astronauty na ISS.

Krátce po 21:00 EDT NASA instruovala posádku na palubě vesmírné stanice, aby se ukryla ve svých příslušných kosmických lodích jako standardní preventivní opatření poté, co byla informována o středečním rozpadu satelitu ve výšce poblíž stanice. Řízení mise pokračovalo v monitorování cesty trosek a asi po hodině byla posádka uvolněna k opuštění své kosmické lodi a stanice obnovila normální provoz,“ uvedla NASA na sociální síti X k incidentu.

Astronautům nehrozilo přímé nebezpečí, ale tento krok udělala agentura jako bezpečnostní opatření. Podle space.com NASA neupřesnila, o jaký satelit se jednalo, ale podle společnosti LeoLabs šlo pravděpodobně o nefunkční ruskou kosmickou loď Resurs P1, ze které byla uvolněna řada fragmentů. Satelit byl na oběžnou dráhu vypuštěn už v roce 2013 a funkční byl do prosince 2021.


Vesmírný odpad představuje čím dál větší problém pro vesmírné mise. Na oběžné dráze jsou tisíce satelitů a některé již nejsou funkční, přesto dále kolem Země obíhají. K jejich zániku dojde až ve chvíli, kdy se jejich výška sníží natolik, že vstoupí do zemské atmosféry a shoří v ní. Pokud se ale dva objekty střetnou, může dojít ke kolizi, ze které vzniknou i milimetrové úlomky. I takto malé úlomky létají kolem Země velkou rychlostí a mohou poškodit plášť ISS. Proto NASA vždy, i při minimální možnosti, volí bezpečnostní krok a astronauti se uchýlí do kapslí, ze kterých v případě nouze mohou ze stanice odletět.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze