Kapsle Staliner se i přes potíže s tryskami připojila k vesmírné stanici

Kapsle Staliner se i přes potíže s tryskami připojila k vesmírné stanici
Fotografie: NASA
  • Při dokování vypadlo pět trysek z celkových 28
  • Musela se tak udělat znovu zážehová zkouška, která uvedla do provozu zpět čtyři
  • Astronauti se po zdržení připojili k modulu Harmony a vstoupili na palubu ISS

Kapsle Boeing Starliner odstartovala s dvoučlennou posádkou 5. června na vrcholu rakety Atlas V. Start proběhl po několika odkladech, kdy byly potřeba opravy na raketě a servisním modulu Starlineru. „Během letu Wilmore a Williamsová úspěšně provedli ukázky ručního pilotování Starlineru a dokončili spánek. Před spánkem posádky tým mise identifikoval tři úniky helia v kosmické lodi. Jeden z nich byl dříve projednán před letem spolu s plánem řízení a další dva nastaly, když kosmická loď dorazila na oběžnou dráhu,uvedla NASA v aktualizaci.

Dokování k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ale neproběhlo dle plánu. Ve chvíli, kdy se kapsle začala přibližovat, selhalo pět trysek z celkových 28. Byly tak provedeny zážehové testy, které uvedly do provozu zpět čtyři trysky. Mezitím astronauti vyčkávali v bezpečné vzdálenosti od ISS. Při druhém pokusu již dokování k modulu Harmony dopadlo úspěšně a kapsle se připojila 19:34 středoevropského času.

Ještě než astronauti Butch Wilmore a Suni Williamsová vstoupili na palubu ISS, zkontrolovali veškeré systémy a správné připojení kapsle. 15 minut před 22. hodinou SELČ se dvojice přivítala se sedmi členy Expedice 71. Během pobytu na ISS budou podle space.com například testovat, jak se v kapsli spí a zda je pohodlná pro čtyřčlennou posádku. Jejich program na stanici je opravdu nabitý a za dobu pobytu budou mít pouze jeden den volna.


Na stanici stráví dvojice přibližně týden a poté opět nastoupí do kapsle a vydají se zpět na Zemi. V případě, že nenastanou žádné komplikace při přistání, kdy bude použit padák a airbag, provede NASA závěrečnou certifikaci Starlineru pro lety do vesmíru. První let se čtyřčlennou posádkou by měl proběhnou na začátku příštího roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze