Dnes odpoledne vystoupí dva ruští kosmonauti do vesmíru

Dnes odpoledne vystoupí dva ruští kosmonauti do vesmíru
Fotografie: NASA
  • NASA začne živé vysílání v 17:30 SELČ
  • Do vesmíru vystoupí Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes podniknou dva kosmonauti z Roskosmosu výstup do vesmíru. Z přechodové komory Poisk by měli Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin vystoupit v 17:55 SELČ a ve vesmíru stráví přibližně 7 hodin. NASA začne živé vysílání v 17:30 SELČ.

Oba kosmonauti budou mít na sobě skafandry Orlan, přičemž Prokopjev bude mít červené pruhy a Petelin modré. Jejich úkolem bude přemístit se k modulu Nauka, kde nasadí a následně aktivují chladič, který zde nainstalovali při předchozím výstupu 19. dubna. Včerejší den tak oba kosmonauti strávili přípravou na výstup do vesmíru. „Zkontrolovali skafandry, zda neprosakují, pak na Orlany nainstalovali baterie, kamery přilby a další komunikační zařízení,uvedla NASA.


Prokopjev se takto podívá do vesmíru už pošesté a Petelin vystoupí do vesmíru počtvrté. Tato dvojice bude společně pracovat mimo stanici potřetí v rámci Expedice 69. Oba kosmonauti jsou na stanici od září minulého roku, společně s astronautem NASA Frankem Rubiem. Za tento dlouhý pobyt může poškozená kapsle Sojuz, která jim prodlouží setrvání na ISS téměř na rok. Náhradní kapsle je sice ke stanici již připojena, ale Rusko musí nejdříve vyslat další posádku, než se tato může vrátit zpět na Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze