Dnes se po více jak roce vrátí tříčlenná posádka z ISS na Zemi

Dnes se po více jak roce vrátí tříčlenná posádka z ISS na Zemi
Fotografie: NASA
  • Dva kosmonauti a jeden astronaut se odpojili od ISS před desátou hodinou středoevropského času
  • NASA bude živě vysílat přistání od 12:00 SELČ
  • Posádka dopadne do kazašské stepi po 371 dnech ve vesmíru

Dnes dopoledne došlo k odpojení kosmické lodi Sojuz od modulu Prichal, který je na ruské straně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Uvnitř sedí tříčlenná posádka, která po více jak roce míří na Zemi. Astronaut NASA Frank Rubio a kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin strávili ve vesmíru 371 dní. Za tu dobu uletěli přes 253 milionů kilometrů a zeměkouli obletěli celkem 5 963krát.

K odpojení došlo těsně před desátou hodinou dopolední středoevropského času a přistání je naplánováno na 13:17 SELČ. NASA začne sestup vysílat živě od 12:00 SELČ. Posádka přistane podle NASA do kazašské stepi jihovýchodně od města Džezkazgan. Členové sedí v nové kapsli Sojuz MS-23, která k ISS doletěla bez posádky na konci února. Původní Sojuz MS-22 byla vyslána na Zemi prázdná, jelikož došlo minulý rok k poškození a úniku chladicí kapaliny.

Astronaut a dva kosmonauti odletěli k vesmírné stanici 21. září minulého roku a původně na ni měli strávit šest měsíců. Poškozením kapsle se však pobyt prodloužil a Frank Rubio tak vytvořil nový americký rekord v délce nepřetržitého pobytu ve vesmíru. U kosmonautů Roskosmosu k překonání rekordu nedošlo, jelikož v době, kdy fungovala vesmírná stanice Mir bylo běžné, že kosmonauti na ní strávili rok. Dosavadní rekord v nejdelším pobytu ve vesmíru drží podle space.com kosmonaut Valerij Poljakov, který byl na stanici Mir od ledna 1994 do března 1995 a celkově na ni strávil 438 dní.


Aby mohla posádka odletěl, musela vyčkat na vystřídání. To trvalo déle, jelikož Roskosmos musel dodat další kosmickou loď Sojuz. Ta, se kterou měla původně nová posádka odstartovat, byla totiž použita jako náhradní pro nyní vracející se trojici. Noví členové dorazili na ISS 15. září a následně došlo k předání velení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze