Posádka pro misi Crew-7 je kompletní. Posledním členem je ruský kosmonaut

Posádka pro misi Crew-7 je kompletní. Posledním členem je ruský kosmonaut
Fotografie: NASA
  • Roskosmos vybral Konstantina Borisova, který poletí do vesmíru poprvé
  • Čtyřčlenná posádka se k ISS vydá v srpnu
  • Odstartují z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v kapsli Dragon od SpaceX

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) je aktuálně posádka Crew-6, která odletěla 2. března z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v kapsli Crew Dragon od SpaceX. Posádka Crew-7 by měla podle NASA odstartovat v polovině srpna a vyměnit se s astronauty NASA Stephenwm Bowenamem a Warrenem Hoburgem spolu s astronautem ze Spojených arabských emirátů (SAE) Sultanem Alneyadi a kosmonautem Roskosmosu Andrejem Feďajevem.

Doposud byli oznámeni tři členové posádky, a to astronautka NASA Jasmin Moghbeli, astronaut ESA Andreas Mogensen a astronaut JAXA (Japonská vesmírná agentura) Satoshi Furukawa. Jelikož má NASA s Roskosmosem dohodu ohledně výměny sedadel v kosmických lodích směřující k vesmírné stanici, aby byla zajištěna nepřetržitá přítomnost na americké i ruské straně, čtvrtým členem posádky bude ruský kosmonaut a Roskosmos vybral Konstantina Borisova. Ten vstoupil do Sboru kosmonautů Roskosmos v roce 2018 a tento let do vesmíru pro něj bude prvním.

Posádka se k vesmírné stanici vydá v kapsli Crew Dragon od SpaceX za pomoci nosné rakety Falcon 9. Startovat budou opět z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Endurance již dříve letěla s posádkou mise Crew-3 a Crew-5. Jakmile se noví členové připojí k astronautům na ISS, převezmou velení a Crew-6 zamíří zpět k Zemi.


Kromě Borisova se do vesmíru podívá poprvé i Jasmin Moghbeli, která bude celé misi velet. Andreas Mogensen bude sloužit jako pilot mise, což bude poprvé, kdy se neamerický astronaut stane pilotem na Crew Dragon. Na ISS již dříve pobýval, ale podle space.com na palubě strávil jen 10 dní v rámci mise „iriss“. Bude to tak jeho první dlouhodobý pobyt ve vesmíru. Japonský astronaut Satoshi Furukawa poletí na stanici již podruhé, ale po více jak 10 letech. Poprvé k ní zavítal v roce 2011 a strávil na ní přibližně půl roku. V této misi bude sloužit jako specialista.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze