Dnes odletí tříčlenná posádka k ISS. Sledujte start živě

Dnes odletí tříčlenná posádka k ISS. Sledujte start živě
Fotografie: NASA
  • Start je naplánován na 17:44 středoevropského času
  • Posádku tvoří dva kosmonauti Roskosmosu a astronautka NASA
  • K ISS dorazí jen o dvě hodiny později a připojí se k modulu Rassvet

Po téměř jednom roce dnes dojde ke startu rakety Sojuz s posádkou, která zamíří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a dojde k výměně posádky Expedice 69 na 70. Raketa Sojuz je již nachystaná na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu a start je naplánován na 17:44 středoevropského času. NASA začne vysílat živě od 16:45 a následně dvě hodiny po vzletu bude vysílat dokování k modulu Rassvet na ruské straně stanice. Otevření poklopu a přivítání nových členů posádky bude živě vysíláno od 22:45 SELČ.

Kosmická loď Sojuz ponese na ISS tříčlennou posádku. Misi bude velet kosmonaut Roskosmosu Oleg Kononěnko a posádku doplní kosmonaut Nikolai Chub a astronautka NASA Loral O’Hara – oba poletí do vesmíru poprvé. Pro Kononěnka to bude podle space.com již pátá vesmírná mise a dohromady strávil ve vesmíru 736 dní. Pokud tedy zůstane na ISS plánovaného půl roku, překoná Gennadi Padalku, který drží rekord od roku 2015 v počtu dnů ve vesmíru, kdy v něm strávil 879 dní.

Posádka vystřídá kosmonauty Sergeje Prokopjeva, Dmitrije Petelina a astronauta NASA Franka Rubia, kteří jsou na vesmírné stanici již téměř rok. Takový dlouhý pobyt nebyl plánovaný – obyvatelé ISS se střídají vždy přibližně po půl roce. V prosinci minulého roku ale došlo k úniku chladící kapaliny z kapsle Sojuz, která měla členy Expedice 69 dopravit domů, a tak se jejich pobyt prodloužil. V únoru byla vyslána prázdná kapsle Sojuz, která je za několik dní dostane zpět na Zemi. Posádka ale musela vyčkat na to, až přiletí další členové a vystřídají je.


Během tohoto pobytu také došlo k překonání amerického rekordu v nejdelším pobytu ve vesmíru. Frank Rubio překonal dosavadní rekord Marka Vande Heia, který strávil ve vesmíru 355 dní, 3 hodiny a 45 minut. Jelikož Rubio ještě několik dní ve vesmíru stráví, bude jeho pobyt ve vesmíru nejspíše delší jak jeden rok, jelikož k ISS odletěl 21. září minulého roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze